blog_post

Anna är mekaniker i rallycross-VM - nu vill hon locka fler kvinnor till motorsporten

02 maj 2023

Tidigt i våras ringde Jussi Pinomäki, teamchef för CE Dealer Team, till Anna. Han erbjöd henne jobbet som mekaniker för Klara Anderssons bil i nya elektrifierade FIA World Rallycross Championship (World RX).

– Det kom som en total överraskning. Jag blev förstås jätteglad, men jag hade precis startat mitt företag och jag fick en veckas betänketid.

Naturligtvis tackade Anna ja. Utmaningar har hon alltid gillat, i kombination med fart och motorer gick det inte att säga nej. Att hon skulle jobba med Klara Andersson, den enda kvinnliga föraren i World RX, var givetvis också ett plus.

Och det har gått över förväntan, bland annat med en fin tredjeplats för Klara vid tävlingen i portugiska Montalegre i höstas, där teamkollegan Niclas Grönholm dessutom vann.

– Det var en riktig ”roller coaster-helg” med en massa strul och problem. Naturligtvis firade vi med lite champagne i depån, men sedan var det bara att börja jobba med bilen igen inför nästa tävling.

Uppväxt i verkstaden


Anna växte upp med bilar i pappas verkstad. Att hon valde att plugga till mekaniker själv var ingen överraskning. Parallellt körde hon motocross och tävlade framgångsrikt i den finska serien för kvinnor.

– Och så har jag jobbat lite extra med mc-stunts på event. Det är väldigt kul och utmanande, helt annorlunda än motocross.

För snart tre år sedan, 2020, skadade hon sig dock allvarligt i en mc-olycka, då hon i relativt låg fart körde omkull på grund av en skada i vägen. Det resulterade i tre benbrott i vänster arm samt ett skadat högerknä.

– Det blev en lång rehabilitering, det var först i somras som jag kunde köra motorcykel igen. Men jag har fortfarande lite problem med kopplingshandtaget.

Överraskande telefonsamtal

Telefonsamtalet från Jussi Pinomäki kom som en total överraskning, men har ändå sin förklaring. 2018 hoppade Anna in som ersättare för en mekaniker i ett finskt rallycrossteam som skulle tävla i Danmark. Hon gjorde bra ifrån sig och lärde känna folk i branschen som kom ihåg hennes namn några år senare.

Rutinerna som en av tre mekaniker för Klara Andersson är strikta. På onsdagen före en racehelg samlas teamet. Mekanikerna har två dagar på sig att gå igenom bilen inför fredagens ”shake down” – bland annat anpassa fjädring och bromsar för banan – då förarna får testköra bilarna inför helgens kval och finalrace.

– De här dagarna jobbar vi tolv timmar eller mer varje dag. Det är hektiskt, men jag gillar det som kontrast till jobbet i pappas verkstad där arbetet går långsamt och allt ska vara så exakt. Under en racehelg handlar det inte så mycket om utseende, det viktiga är att bilen går snabbt och säkert

Ansvarig för däcken

I depån har Anna huvudansvaret för däcken, som består av två nya set och ett begagnat set inför varje racehelg. Att välja rätt däck inför varje lopp kan vara helt avgörande.

Efter söndagens final hinner mekanikerna bara tvätta av bilen och fixa eventuella skador, innan bilarna lastas på trailer och teamet åker hem till sig och laddar för nästa race. För Anna är det ett drömjobb och hon har svårt att hitta ord för hur kul det är att jobba i teamet och med Klara i synnerhet.

– Hon har en riktig vinnarskalle, men hon låter inte motgångar gå ut över teamet. Klara överreagerar inte, är enkel att prata med och är duktig på att ge feedback.

Dessutom är hon en förebild för unga tjejer, precis som Anna är.

– Ja, jag har inte sett någon annan kvinnlig mekaniker i World RX. Det vore kul om vi blev fler.

FAKTA

  • Namn: Anna Palander
  • Ålder: 25 år
  • Familj: Sambon Jani
  • Bor: Hyvinkää, fem mil norr om Helsingfors
  • Fritidsintressen: ”Jag gillar downhill på mountainbike, motorcyklar och bilar. Nyligen fick jag min drömbil, en Dodge Charger från 2006, men jag har även en Dodge Ram och en Corvette.”


 

Utforska hela kalendern och får mer information om CE Dealer Team på www.cedealerteam.com eller läs mer om Swecons satsning på rallycross-VM på www.swecon.se/rallyx

Kalender FIA World Rallycross Championship 2023

  • Portugal, Montalegre 3–4 juni
  • Norge, Hell 17–18 juni
  • Sverige, Höljes 1–2 juli
  • Storbritannien, Lydden Hill 22–23 juli *
  • Belgien, Mettet  5–6 augusti *
  • Tyskland, Estering 19–20 augusti
  • Sydafrika, Kapstaden 7–8 oktober *
  • Kina, Hongkong  11–12 november *

* Med förbehåll för homologering av banan.


Volvo CE är officiell leverantör av anläggningsmaskiner och banbyggarpartner till det nya helelektriska rallycross-VM som går under namnet FIA World Rallycross Championship
Swecon är tillsammans med andra ledande återförsäljare av Volvo anläggningsmaskiner partner till CE Dealer Team – en ny utmanare i det nya och helt elektriska världsmästerskapet.


Relaterad information


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462