Volvo CE ökade försäljningen och fortsatte industriomställningen under fjärde kvartalet 2022

26 jan. 2023

Alla globala marknader har haft en ökning av maskinförsäljningen under det sista kvartalet 2022 – där Nordamerika hade den högsta ökningen på 54 %, tack vare stark aktivitet inom infrastruktursegmentet. Samtidigt hade Kina, som fortsatte att påverkas av låg ekonomisk aktivitet under förra årets covid-19-pandemi och pågående nedstängningar, en ökning av försäljning och leveranser under fjärde kvartalet tack vare införandet av utsläppsregler.

Under fjärde kvartalet 2022 ökade nettoomsättningen med 27 % till 27 596 MSEK (21 812), med bidrag från både maskinförsäljning och servicemarknaden. Justerat för valutakursändringar ökade nettoomsättningen med 13 %, varav nettoomsättningen av maskiner ökade med 15 % och serviceförsäljningen låg kvar på samma nivå. För helåret 2022 ökade nettoomsättningen med 9 % och uppgick till 100 261 MSEK (92 031). Justerat rörelseresultat för helåret uppgick till 13 244 MSEK (12 228), vilket motsvarar en justerad rörelsemarginal på 13,2 % (13,3).

Den globala nettoorderingången har fortsatt att vara låg med en nedgång på 23 % jämfört med fjärde kvartalet 2021 – även om det fortfarande är något fler order än sista kvartalet tredje kvartalet 2022 – till stor del på grund av restriktiv orderingång orsakad av stora orderböcker och långa ledtider i Nordmerika och Europa, samt stoppad försäljning i Ryssland. Leveranserna har dock ökat med 4 %, återigen tack vare att utsläppsreglerna träder i kraft i Kina och den goda efterfrågan i Nordamerika och Asien.

Accelererad omställning

Samtidigt som Volvo CE har bibehållit ett stabilt finansiellt resultat, så har Volvo CE fortsatt att innovera i det fjärde kvartalet genom att introducera kraftfulla nya lösningar idag och samtidigt investerat i en mer hållbar framtid. Företaget fortsätter att arbeta mot sin vision om noll olyckor på arbetsplatser med införandet av den automatiska bromsfunktionen Collision Mitigation System för Volvos hjullastare.

Volvo CE tillkännagav också en storskalig investering i sin anläggning i Braås. Under de kommande åren kommer anläggningen att anpassas till produktion av ett större utbud av ramstyrda dumprar med olika typer av drivlinor, inklusive elektriska. Dessa produkter kommer att bli en del av det största sortimentet av eldrivna maskiner på marknaden, inklusive Volvos elektriska kompakthjullastare och minigrävmaskiner och den större grävmaskinen EC230 i mellansegmentet.

Melker Jernberg, vd för Volvo CE, säger: "Vi fortsätter att ta steg på vår transformationsresa – och fortsätter att leverera tillförlitliga, effektiva och mer hållbara lösningar som passar våra kunders behov idag, samtidigt som vi driver investeringar i hela vår verksamhet mot vår fossilfria framtid."

Marknadsutveckling

Med undantag för Kina har aktiviteten inom anläggningsbranschen varit fortsatt god i många regioner, främst drivet av pågående infrastrukturinvesteringar och gynnsamma råvarupriser. Den underliggande efterfrågan på den nordamerikanska marknaden var fortsatt stabil tack vare en stadig infrastrukturaktivitet, och i Sydamerika påverkades totalmarknaden under det fjärde kvartalet av en avmattning av investeringarna i Brasilien. Samtidigt förblev marknaden i Europa relativt stabil trots signaler om ett försvagat affärsklimat.

De flesta asiatiska marknader hade en fortsatt hög efterfrågan på råvaror, delvis uppvägd av lägre byggaktivitet på nyckelmarknader som Sydkorea och Thailand. Och medan Kina fortfarande påverkades av restriktioner och nedstängningar orsakade av covid-19-pandemin, såg de dock en positiv utveckling tack vare att den förköpta försäljningen av elmaskiner som trädde i kraft från och med den 1 december, när utsläppsbestämmelserna infördes.

Tabell 1. Volvo Construction Equipment, nettoomsättning per marknadsområde, i miljoner svenska kronor (SEK).
Tabell Volvo CE, nettomsättning per marknadsområde i MSEK