blog_post

Hans Fransson om Dig Assist: "Bästa grävsystemet – och bra support"

06 maj 2022

Hans Fransson bor med familjen i Gävle, men det var på gymnasiet i Bräcke han fick sin maskinförarutbildning. Examen från skolan tog han 2003, men han satt och spakade grävmaskin långt innan gymnasieåren.

– Ja, efter sexan så sommarjobbade jag hos en bonde som hade en Åkerman H7. Det var långt före alla tekniska och digitala hjälpmedel. Jag satt och grävde med en stel tandskopa. Jag är glad att jag har den erfarenheten, om det digitala någon dag skulle krångla.

Nu har Hans inte haft något krångel med just Dig Assist. Tvärtom, när han började på Maskinresurserna i Sala för två år sedan – med arbetsplats på Microsofts bygge av serverhallar i Gävle – så fick han en splitter ny Volvo EW160E med Dig Assist Topcon 3DMC.

Användarvänligt

– Swecon ordnade utbildning på Dig Assist när jag fick maskinen. Sedan har det funkat bra. Jag gillar verkligen hur Dig Assist är uppbyggt. Det är användarvänligt och det finns hur många funktioner som helst. Jag använder inte i närheten av
alla funktioner, men de finns där om jag skulle behöva dem.

Till vardags använder han Dig Assist i alla jobb. Utsättaren, som inte behöver vara på plats, skickar digitala filer på grävjobbet trådlöst till hans Dig Assist. Sedan är det bara att köra.

– Jag skulle kunna köra på gps hela tiden, men när det blir riktigt finlir kör jag med laser på det gamla sättet med fasta utsättspunkter. Handlar det exempelvis om självfallsledningar, där fallet ska vara några centimeter på 25 meter, så måste allt vara på millimetern. En annan fördel med Dig Assist är samarbetet med mjukvaruleverantören Topcon.

– De lyssnar på oss och de kommer ständigt med förbättringar. Dessutom har de en väldigt bra support.

Dig Assist växer

I december hade Markresurserna i Sala bjudit in Kristofer Karlsson, utbildare på Swecon, för en halv dags utbildning i Dig Assist. Det uppskattar Hans Fransson, även om mycket var repetition.

– Det är bra att repetera, men det var också en hel del nytt. Det var också nyttigt för mina kollegor som inte känner till Dig Assist så bra. Av Markresursernas 20-tal grävmaskiner är hälften utrustade med Dig Assist. De övriga har andra grävsystem.

Anders Eriksson Söderman, vd och ägare av Markresurserna, skulle gärna sett att det var mer enhetligt.

– Jag tror Dig Assist kommer att dominera den svenska marknaden för grävsystem, så jag vill gärna ha det systemet i fler maskiner. Men det är inte riktigt så enkelt.

– Förarnas trivsel är också mycket viktigt. Vill de ha något annat, så är jag flexibel. Men jag försöker styra mot Dig Assist i nya maskiner.

Fakta Dig Assist

  • Dig Assist i kombination med Volvo Co-pilot är en samling verktyg utformade för att leverera noggrannhet vid grävning på betydligt mindre tid jämfört med konventionella metoder. Oavsett om du jobbar med markplanering, dikesgrävning, släntning eller skapar markprofiler blir arbetet med grävning snabbare, enklare och säkrare.
  • 2D är avsett för ytjustering och släntarbeten och använder realtidsdata för att lotsa till det perfekt utförda jobbet.
  • In-Field Design gör tidskrävande jobb enklare med hjälp av navigationsteknik som ger noggrannhet ner till centimeternivå vid exempelvis dikning samt förberedelser för grunder, uppfarter och pooler.
  • 3D är det perfekta valet för komplexa och större infrastrukturprojekt. Topcon 3DMC för Dig Assist erbjuder full tredimensionell funktionalitet, så att designen kan laddas upp direkt till Volvo Co-pilot. Importera bara en projektfil och börja arbeta.

Se filmen där Swecons produktspecialist Kristofer Karlsson berättar mer om Dig Assist.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462