blog_post

Volvomaskiner viktiga hos Gamleby Entreprenad – från berg till biogas

15 sep. 2023

Redan 2010, två år efter starten av Gamleby Entreprenad, bröt Andreas Klingstedt löftet till sig själv och började anställa medarbetare. Ytterligare fyra år senare, 2014, hörde en entreprenör av sig och ville köra för Andreas.

– Nu har vi ett 25-tal underentreprenörer som kör för oss och det ramlar på ett par nya varje år, säger Andreas som bara ser en nackdel med den snabba utvecklingen.

– Nuförtiden hinner jag nästan aldrig köra själv, det är lite tråkigt.

I starten hade han en begagnad grävmaskin, men redan år två köpte han en ny EW160C av Swecon i Kalmar. Sedan dess har det blivit många fler, för Andreas vill bara ha Volvo, tecknar alltid serviceavtal och byter efter cirka fem år.

– Ja, jag amorterar hellre än reparerar på en maskin. Och jag vill att mina underentreprenörer kör Volvo också. Jag försöker övertala dem och har lyckats ganska bra, skrattar han.

Stora tillsammans


I kraft av de många underentreprenörerna kan Gamleby Entreprenad räkna på stora entreprenader. Just nu gräver de för VA i anslutning till ett villaområde med 68 tomter i Västervik. Andra stora jobb är markarbetena i samband med utbyggnaden av fängelset och sjukhuset i Västervik.

– Tillsammans blir vi både starka och flexibla. Eftersom nästan alla kör Volvo, fungerar även servicen från Swecon extra bra. De får en relation till oss och tvärtom.

Senast köpte Andreas en ny Volvo EW160E hjulgrävare med Dig Assist samt en L180H hjullastare. Båda levererades i början av året, men om planerna för Ogestad Biogas blir verklighet, så kommer Gamleby Entreprenad att behöva fler maskiner.

– Det stämmer, miljötillståndet är inlämnat, men byggstarten ligger ett drygt år framåt i tiden. Tanken är att vi ska stå för transporterna av gödsel till anläggningen.


Biogasprojekt


Ogestad Biogas är ett samarbete mellan Ogestad Egendom, en av Sveriges största mjölkproducenter, och Andion Scandinaivia med lång erfarenhet av att bygga och drifta biogasanläggningar. Ytterligare ett tiotal jordbruk samt Västerviks kommun ska leverera gödsel och kompost till anläggningen.

Anläggningen ska ligga i anslutning till Heda bergtäkt utanför Gamleby, som Andreas tog över efter Skanskas nedläggning för tre år sedan.

– Bergtäkten av ett bra komplement och biogasen är ett riktigt roligt projekt som ligger helt rätt i tiden.

Inte illa av killen som bara skulle köra själv och aldrig anställa.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462