news

Pelle har hittat den perfekta maskinen

31 jul 2015

Pelle Bäfwer, som driver Södra Århults Torv AB, har hittat den optimala maskinen: Volvo L60. Och den optimala användningen.
– Jag har sex maskiner och byter ut den äldsta mot en ny varje år. Tillsammans med Swecons serviceavtal blir det en garanti för att maskinerna alltid fungerar.

Torvbrytning i trakterna kring Markaryd är en gammal tradition, men Pelle Bäfwer halkade in på banan av en slump. Han körde lastbil för Bilspedition när en kompis, som sysslade med torvprodukter, bad om hjälp.

– Jag hjälpte honom med packning och lastning på kvällar och helger.

Efter ett tag mognade extraknäcket till en heltidssatsning och Pelle Bäfwer drog igång Södra Århults Torv 1984. I dag är det en välrenommerad verksamhet som omsätter 85 miljoner kronor om året och fortsätter att växa. Råvaran är torkad torv – cirka 120 000 kubikmeter om året används – som bearbetas och förädlas till en rad torvprodukter och jordförbättringsmedel. Verksamheten har med åren även kompletterats med produktion av bland annat kutterspån.

Företaget har 14 anställda och de sex hjullastarna är helt nödvändiga för att verksamheten ska flyta, i synnerhet på vårarna när tempot ökar och personalen jobbar tvåskift.

Driftsäker

– Vi har fem produktionslinjer i fabriken och de färdiga produkterna måste hela tiden transporteras ut, till vårt lager som rymmer 14 000 pallar eller till väntande lastbilar.

För det jobbet har Volvo L60 visat sig vara den perfekta maskinen, tycker Pelle.

– Den är smidig, snabb och stark. Sedan är Volvo driftsäker och det måste våra maskiner vara, de går nästan hela tiden.

För att vara riktigt säker på hög maskintillgänglighet har Pelle Bäfwer som ambition att köpa en ny maskin varje år och teckna serviceavtal för samtliga. I dagsläget har han tre L60F, två L60G och den senaste är en L60H som levererades från Swecon i Halmstad i april.

– Det är Jan-Everts maskin. Alla maskiner ska ha en förare, det blir bättre så. Men visst har Pelle själv provkört den nya maskinen som den Volvofantast han är.

– Valet av märke har aldrig varit något problem. För mig är det bara Volvo som gäller. Privat kör jag bara Volvo, jag har två Volvo flisbilar och så hjullastarna då. Så just valet av märke har aldrig varit ett problem, skrattar han.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462