news

​Swecontekniker mötte framtiden i Konz

14 maj 2020

I västra Tyskland, nära gränsen till Luxemburg och precis där floderna Saar och Mosel går ihop, ligger Konz. Här finns en av Volvo CE:s fabriker och hit reste åtta av Swecons servicetekniker för att få inspiration och kunskap – och en glimt av framtidens teknik.

Fabriken i Konz är specialiserad på grävmaskiner och kompakthjullastare, och det är också här de nya elektriska kompakta hjullastarna kommer tillverkas. Volvo CE jobbar intensivt med utveckling av ny teknik och det finns både ett prototyp- och testcenter samt ett utbildnings- och kundsupportcenter på den tyska anläggningen.

Inblick i Volvos framtidstänk 

Det var ett litet och noga utvalt gäng som besökte Konz. Inför resan hade varje platschef fått nominera ett antal tekniker och utifrån det valdes två per region. Kriterierna var många, till exempel att teknikern ska vara en god arbetskamrat, möta kunden på ett professionellt sätt och leva upp till Swecons värderingar. 

En av deltagarna var Jens Assarsson, servicetekniker från Swecon i Västerås. Han intygar att dagarna i Konz var både intressanta och intensiva:

– Det gick i ett. Vi besökte bland annat utbildningsdelen, där tekniker från olika länder samlas. Och så gick vi en rundvandring på fabriken där vi fick se tillverkningen med hela flödet, från första metallbiten till att en färdig maskin rullar ut. 

Jens lyfter särskilt fram utvecklingsavdelningen där besökarna fick en inblick i framtiden med eldrivna maskiner och nya system som gör körningen både enklare och säkrare. 

– Volvo jobbar verkligen stenhårt för att vara ledande och samtidigt ha säkerhet och miljö som högsta prio.

Kul test: utbildning via VR 

Swecons servicetekniker fick även prova på hur ny teknik kan användas i exempelvis utbildningssyfte. Med VR-glasögon kunde de titta närmare på olika delar av en liten virtuell hjullastare.

– Det var än så länge en prototyp, men längre fram kommer man med den här tekniken kunna få lite koll på hur en ny maskin ser ut och funkar innan man åker iväg på utbildning, förklarar Jens.

Sammantaget var resan ett lyckat arrangemang där alla parter är mycket nöjda.

– En sån här resa ger massor av inspiration och är dessutom bra för det interna nätverket, säger Joakim Arndorw, ny vd och tidagare företagets affärschef service och eftermarknad, som också var med till Konz. Han avslöjar att det inte är någon engångsföreteelse:

– Tanken är att vi ska göra en liknande reseupplevelse för ett nytt gäng medarbetare under nästa år.

Resan till Konz genomfördes innan Corina-viruset drabbade Europa. 


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462