news

Jessika är ny chef för Swecon i Umeå: ”Vi måste växla upp”

24 okt 2022

I vintras kände Jessika inte till vad Swecon var för företag alls. Något som hon idag fortfarande förundras lite över.

– Så var det. Jag var på väg till ett annat jobb efter åren som platschef på Northbike, när en rekryterare hörde av sig till mig om jobbet som platschef på Swecon. Det var häftigt att få upp ögonen för vilket stort och framgångsrikt företag Swecon faktiskt är. Det är också ett väldigt självsäkert företag men med en ödmjuk framåtanda. Det passade mig perfekt.

Umeå är en del av det som kallas ”Det nya Norrland”. De gröna satsningar som ska ske inom bland annat förnybar energi, batteritillverkning och fossilfritt stål uppgår till cirka 1 100 miljarder kronor. Det är en enorm summa som kommer att förändra regionen i grunden.

– Vi har en otroligt stark tillväxt i Umeå. Vår utmaning är att hinna hjälpa våra kunder med både nya maskiner och service. Vi måste växla upp verksamheten ordentligt, och det kräver ordning och reda. Vi måste inte bara utbilda och utveckla befintlig personal och förstärka lagarbete och processer, vi måste även rekrytera fler kompetenta medarbetare.

Gillar utmaningar

Jessika Häggling pratar med förväntan i rösten. Hon gillar utmaningar och har visat att hon behärskar sådana väldigt bra.

Efter estetlinjen på gymnasiet i Umeå, flyttade hon till Stockholm och började i inredningsbranschen. Efter några år flyttade hon tillbaka till Umeå och fick ett resande jobb på ett företag som tillverkade kontorsstolar. Verksamheten växte och efter fyra år utsågs Jessika till exportchef för Europa.

– Under min tid på exporten så var alla mina samarbetspartners i beslutsfattande ställning män. Jag blev van att vara den enda kvinnan, men det fanns inget negativt i det. Jag har alltid känt mig välkommen och blivit behandlad med stor respekt.

När företaget såldes till en konkurrent, valde Jessika att hoppa av och stationera sig hemma i Norrland igen. Hon fick tips av en arkitekt att Northbike – med då två butiker i Umeå – sökte en platschef. Varför inte? tänkte Jessika.

– Jag har alltid varit fascinerad av fordon och stora maskiner. Det hänger nog i sedan pappa körde världens största grävmaskin i Aitik.

Årets ledare


Hon fick jobbet och uppdraget var att sätta företaget på kartan, och få ihop de två teamen till ett. Om hon lyckades? Tja, ett år senare fick hon priset som Årets Marknadsförare, och året därpå Årets Ledare på Handelsgalan i Umeå.

– Jamen allt går, och jag som inte ens suttit på en moppe innan jag tog jobbet, skrattar hon.

Det måste finnas ett intresse för det man jobbar med, berättar Jessika och såg därför snabbt till att ta mc-kort, något som idag är en stor passion. Hon valde dessutom att köra upp på en Harley Davidson Fat Bob, mest för att bevisa för sig själv att allt går om man bara är envis nog.

Men nu är det Swecon som gäller och Jessika Häggling är inte typen som blickar bakåt.

– Vi har en enormt stark ställning på marknaden, men vi måste vara flexibla och kunna möta kundernas behov nu och i framtiden. Våra kunder bety­der allt för oss, och då är teamet oer­hört viktigt! De ska ha rätt förutsätt­ningar att utföra jobbet och jag vill att de ska känna sig som världsmästare. För med den känslan i kroppen klarar man allt.

NAMN:

Jessika Häggling

ÅLDER:

46 år

YRKE:

Platschef på Swecon i Umeå sedan 1 mars, 2022

FAMILJ:

Sambo med Mats, och två vuxna barn Loke och Max

BOR:

Hus i Brån, 2,5 mil utanför Umeå

FRITIDSINTRESSEN:

”Jag gillar att köra både motorcykel och snöskoter och älskar att vara i fjällen. Jag är hästtjej i grunden, men har inte haft häst på ett par år. Men när jag blir äldre och får mer tid, då ska jag ta upp ridningen igen”.

DET BÄSTA MED SWECON:

”Att det är ett så fantastiskt välskött företag! Jag är oerhört imponerad över strukturen och proffsigheten, vilket jag ibland saknat på de mindre företagen jag jobbat på. På Swecon finns det särskilda avdelningar för både HR, ekonomi, marknad och så vidare – och på varje avdelning där så finns det ett helt gäng med en enorm kunskap och engagemang. Det känns lyxigt.”

ROLIGASTE JOBBMINNE:

”Nu har jag bara jobbat i några månader, men jag har redan ett fint minne. Det var i våras när jag arrangerade en städdag inför årets Vårvisning med Lantmännen. Alla i teamet var på plats tidigt på morgonen, taggade till tusen och vi jobbade hela dagen med att få anläggningen i toppskick. Efter det åt vi pizza tillsammans och bara njöt av hur bra vi gjort det. Som chef blir man alldeles lycklig inombords, för det visade verkligen viljan i det här teamet, och hur bra vi är tillsammans.”

DET GÖR JAG OM TIO ÅR:

”Då vet jag hur man kör en grävmaskin. Jag har redan testat i simulator och det var superroligt. Jag ser mig själv jobba på Swecon, absolut. Min resa här har bara börjat.”


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462