Volvo CE hjälpte till att utmana eliten i rallycross-VM med nytt ”joker-varv” i Portugal

23 sep 2022

Genom sitt officiella partnerskap med Volvo CE som banbyggare kan World RX dra nytta av den svenska branschledarens maskiner, redskap, erfarenhet och expertis, i syfte att utveckla och förbättra befintliga banor och – i slutändan – bygga nya.

Hand i hand med de snabbaste och mest kraftfulla bilarna som världsmästerskapet någonsin har sett – med World RX:s nya generation, helt eldrivna bestar som levererar motsvarande 680 hk och 880 Nm i omedelbart vridmoment – ​​är målet att skapa nya funktioner och innovativa element som kommer att generera den mest spännande racingen i världen.

På Montalegre var förändringarna tvåfaldiga. Det gamla jokervarvet – en lång, svepande högerkurva av asfalt i slutet av start- och målrakan som blev den nya förstasvängen. Banbredden vid utgången av kurvan utökades också, vilket gjorde att flera spårval kunde göras från start och som sedan resulterade i några spännande omkörningar.Efter samråd mellan Rallycross Promoter och Fédération Internationale de l'Automobile (FIA), förare och team, designades och byggdes en ny joker mellan sväng två och fem – där Volvomaskiner assisterade i slutförandet, inklusive insatser av den banbrytande grävmaskinen Volvo ECR25 Electric.

Den S-formade grussektionen – där bilarna kastas in i flera höger- och vänsterkurvor i snabb följd – löpte längs huvudbanan och skapade ett antal dramatiska, tuffa och oförutsägbara drabbningar när förare på den snabbare huvudbanan höll full gas i ett försök för att nå femte kurvan innan rivalerna navigerade ut ur den snäva jokern. Förutom att höja intensiteten för de tävlande, bidrog de parallella spåren till en visuellt spännande upplevelse för åskådare - både på banan och hemma via streamingjänsten RX+.

Arne Dirks, verkställande direktör, Rallycross Promoter GmbH, sade:

”Montalegre markerade det första steget i vår strävan – i samarbete med Volvo Construction Equipment – att designa framtidens rallycrossbanor. Även om det var ett relativt litet steg i detta tidiga skede, var det inte desto mindre betydelsefullt och visar vårt engagemang för att göra World RX till den mest spektakulära motorsportprodukten som finns.

"Reaktionerna från förarna var generellt sett mycket positiva, och även om det finns aspekter som vi kommer att att förfina framåt – som till exempel bredden på den nya jokern – är det precis vad den här processen handlar om, att experimentera med olika element för att se vad som fungerar, vad som inte fungerar och vad vi i slutändan behöver för att skapa framtidens perfekta rallycrossbanor. Tack än en gång till Volvo CE för deras input och stöd – vi har en spännande resa framför oss!"

Johan Kristoffersson, 2017, 2018, 2020 och 2021 FIA World Rallycross Champion:

"Det nya jokervarvet var trevligt, och förändringarna gjorde den första kurvan mer intressant. Ska jag vara ärlig så föredrar jag den här layouten jämfört med den gamla där du kunde dela upp strategin vid första sväng. Jag gillade verkligen det."

Timmy Hansen, 2019 FIA World Rallycross Champion:

"Jag gillade definitivt den nya förstakurvan, mest av allt. Det var en riktigt bra förbättring, att få ihop alla bilar på den långa startrakan – och in i en mycket bra förstakurva. Du kan ta starten från insidan, mitten eller utsidan och fortfarande ha en chans att ta ledningen. Jokervarvet var bra men kunde kanske vara lite bredare för att flyta lite bättre med resten av banan och kanske inkludera ett hopp.”

Niclas Grönholm, vinnare på Montalegre 2021 och 2022:

"Jag tycker att den nya jokern var ett bra tillägg till banan för att lägga till lite mer action, och den gamla jokern som nu blev den nya första kurvan var bättre också, så det var en bra förändring totalt sett."

Kevin Hansen, tvåfaldig vinnare av World RX-deltävling:

"Det nya jokervarvet var en fantastisk förändring av Montalegre-banan – tajt, teknisk och på grus, ännu roligare! Vi arbetar redan med uppdateringar inför 2023 när vi fortsätter att bygga Rallycross 2.0."

Anton Marklund, 2012, 2017 och 2022 FIA European Rallycross Champion:

”Jag tycker att det nya jokervarvet var riktigt positivt, om jag ska vara ärlig; För det första blev förstakurvan bättre än tidigare, och jag gillar alltid att köra på grus, så att få med mer grus på bansträckningen är positivt för mig. Det genererade en stor förbättring av banan och racingen, och om vi kan bredda den lite framåt för att ge lite mer utrymme för sidledskörning, skulle det få det att flyta ännu bättre.”

Se filmen från byggandet av jokervarvet på Montalegre i Portugal.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462