news

Peter Bäck har gått från Åkerman till digitala lösningar

23 feb. 2023

Applikationsingenjör. Smaka på Peter Bäcks nya titel. Det är långt ifrån motorer och hydraulik, något som Peter Bäck vet allt om efter nio år på Åkerman samt 19 år på Volvo Construction Equipment och Swecon som grävmaskinsspecialist.

– Det nya jobbet är så in i helskotta roligt! Det är intressant och de var länge sedan jag skrattade så mycket på jobbet. Men jag ångrar inget jag gjort tidigare, den erfarenheten är en förutsättning för mitt nya jobb, säger Peter.

För ett år sedan återvände Peter Bäck till Swecon, efter fyra år på FMV i Arboga. Rollen var dock annorlunda för Peter som tidigare i många år var Swecons produktspecialist och allvetande guru på grävmaskiner. Nu var jobbtiteln applikationsingenjör med placering på Swecon Group.

Flyttat fokus


– Jag insåg snabbt att jag måste släppa produktbiten, flytta fokus från maskinerna till möjligheterna med Volvos digitala tjänster. Det är kul och det är väldigt ”hands on”: det handlar fortfarande om att känna och förstå kundens behov och hitta smarta digitala lösningar.

I det nya jobbet har Peter huvudansvar för tjänsten Site Simulation som skapar effektivitet och lönsamhet på arbetsplatser, framför allt i bergtäkter. Men det är inte bara att plugga in programmet och köra.

– Nej, det är som med andra program. Skräp in, skräp ut. Man måste förstå arbetsplatsen och mata in kvalitetsdata. Då kan man sedan analysera och komma med förslag till kunden – det kan vara allt från att ändra körväg eller plana ut en uppförsbacke till val av maskiner och förändrat körsätt, säger Peter och fortsätter.

Stora besparingar

– Att analysera en arbetsplats med Site Simulation kan, om man har 3-4 maskiner i täkten, spara upp till en halv miljon kronor om året på bränsle, slitage och tidsvinster.

En spin off på Site Simulation är tjänsten Connected Map, där kunden i realtid kan se sin arbetsplats och sina maskiner.

– Det ger en ökad förståelse för arbetsplatsen och hur den fungerar. Det funkar även bra som introduktion för nya medarbetare. Dessutom ökar säkerheten då varje förare ser var de andra maskinerna är, det minskar olycksrisken. Och är väglaget dåligt någonstans, så kan man lägga in en varning så att alla ser det.

Lite nyfrälst

Den senaste digitala tjänsten är Performance Indicator som ger möjlighet att mäta och utvärdera vad som händer i verksamheten för att kunna optimera produktiviteten. Den används av bland annat Cementa i Skövde.

– Man kan se antal lass och lastvikt för varje maskin i realtid. Det gör att man kan maximera transporterna och öka effektiviteten. Det är också ett bra sätt att motivera förarna.

När Peter Bäck berättar om de digitala tjänsterna och dess möjligheter, låter han lite nyfrälst. Vilket han också är.

– Jag har ju hållit på med mekanik och hydraulik i hela mitt yrkesliv. Det var som att upptäcka en ny värld, när jag började jobba med de digitala tjänsterna.

FAKTA

  • Namn: Peter Bäck
  • Ålder 54 år
  • Familj: Hustrun Kristina och barnen Filip, 20 år, Eric, 18 år och Amanda, 16 år.
  • Bor: Villa i Arboga sedan 1999.
  • Fritidsintressen: ”För nio år sedan gick hela familjen en nybörjakurs i orientering och sedan dess är hela familjen orienterare. Det är en snäll sport, en tävling är som en jättestor picknick. I somras var vi på O-ringen i Uppsala tillsammans med 20 000 andra orienterare. Nästa år blir det O-ringen i Åre, det kan bli tufft (skratt).”

Relaterad information

Mer om tjänster hos Swecon


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462