Volvo Construction Equipment i samarbete med CRH för att påskynda utfasningen av fossila bränslen

14 nov. 2023

  • Det strategiska partnerskapet kommer att fokusera på elektrifiering, laddinfrastruktur, bränslen med låga koldioxidutsläpp och förnybar energi, som har den kombinerade potentialen att minska utsläppen.
  • Volvo CE har åtagit sig att hjälpa sina kunder att föregå med gott exempel genom partnerskap som visar kraften och produktiviteten hos elektriska lösningar.
  • Båda organisationerna delar en beslutsamhet att minska koldioxidutsläppen i byggandet och har satt upp ambitiösa nettonollmål i linje med målen i Parisavtalet.

Med en ambition att utforska möjligheter till att eliminera koldioxidutsläpp inom transport, drift och material, undertecknades en avsiktsförklaring av Volvo Group och CRH den 13 november. Som en del av detta strategiska avtal kommer Volvo CE att ta på sig ansvaret för nästa generations teknikutbyggnad, uppskalning av spetsteknologi och driftseffektivitet för terrängsegmentet i ett försök att minska koldioxidutsläppen, samtidigt som höga produktivitetsnivåer bibehålls.

Även om det ännu inte är bestämt vilka lösningar som kommer att omfattas, kommer det sannolikt att involvera fordonselektrifiering och laddningsinfrastruktur för att minska transportutsläpp, produktivitet och hållbarhetstjänster och utbyggnad av koldioxidsnåla bränslen för både väg- och terrängfordon.

Volvo CE har redan ett produktivt samarbete med CRH som sträcker sig över många år, vilket resulterat i överlämnandet av Nordamerikas första maskin tillverkad av fossilfritt stål, en Volvo A30G ramstyrd dumper. Det är nu verksamt på Pennsy Supply, ett CRH-företag i Nordamerika.

Ett annat resultat av det banbrytande partnerskapet var ett evenemang med Low Carbon Roads, där CRH-företaget Tarmac änvände tre utsläppsfria Volvomaskiner för underhållet av en motorväg i Durham, Storbritannien. Hjullastaren L120H Electric Conversion, kompakthjullastaren L25 Electric och grävmaskinen EC230 Electric testades under tre separata dagar förra månaden.


Från vänster, Bruno Blin, vd Renault Trucks, Melker Jernberg, vd Volvo CE, Carl Slotte, Head of Region Europe Volvo CE, Eunice Heath, CRH Chief Sustainability Officer och Martin Riley, CRH Senior Vice President Climate Performance.


Melker Jernberg, vd för Volvo CE, som kommer att leda offroad-aspekten av partnerskapet, sade: "Partnerskap är nyckeln till att påskynda minskningen av koldioxidutsläppen och vårt samarbete med CRH, världsledande inom byggmateriallösningar, kommer att hjälpa båda företagen att uppnå sina nettonoll-ambitioner. Vi blir mer snabbfotade och skapar större effekter i förändringen när vi arbetar tillsammans.”

"På CRH innoverar vi för en framtid med låga koldioxidutsläpp och med djup expertis inom hållbara transport- och infrastrukturlösningar. Volvo Group är en naturlig strategisk partner för CRH och detta samarbete är ett viktigt steg i vårt gemensamma engagemang för att minska koldioxidutsläppen i våra verksamheter”, säger Eunice Heath, Chief Sustainability Officer, CRH.

De två ledarna delar starka hållbarhetsambitioner. Volvo CE siktar på 35 % helelektrisk försäljning till 2030 och siktar på att uppnå noll nettoutsläpp av växthusgaser över hela värdekedjan till 2040. CRH siktar samtidigt på en 30 % minskning av koncerngemensamma utsläpp till 2030 och att bli en nettonoll verksamhet till 2050.

Andra företag i Volvokoncernen som deltar i partnerskapet inkluderar; Renault Trucks, som har utvecklat den första helelektriska betongblandaren i Storbritannien tillsammans med Tarmac, Volvo Trucks, som introducerade den första ellastbilen Volvo FM i Frankrike på uppdrag av CRH-företaget Eqiom, och Mack Lastbilar.

Volvo EC230 Electric - Volvo och CRH
Den elektriska grävmaskinen Volvo EC230 Electric har redan varit i drift i ett CRH-projekt för vägar med låga koldioxidutsläpp


Relaterad information