Biobränslebaserad laddningslösning lanseras i samarbete med Volvo CE

16 jan. 2024

BioCharger är den första lösningen i sitt slag, som kombinerar tre innovativa steg för att tillhandahålla off-grid-kraft från vegetativ avfallshantering. För det första eliminerar det vegetativt avfall med hjälp av luftridåteknik för att minimera de skadliga partiklar som kommer in i atmosfären. Sedan omvandlar den resterande värmeenergi till elektrisk energi och lagrar den i en ansluten batterilagringsmodul. Slutligen, med den medföljande laddningsmekanismen, tillåter BioCharger laddning av elfordon och maskiner när tillgång till elnät saknas.

– Medan elektriska maskiner blir alltmer populära i kampen mot klimatförändringarna, så måste vi ha praktiska lösningar för laddning på platser som saknar tillgång till elnät i skogsbruket. BioCharger från Air Burner tillhandahåller den lösningen och hanterar träavfall, allt gjort på ett ekonomiskt och miljömedvetet sätt, säger Brian O'Connor, vd på Air Burners.

Vegetativt avfall är ett betydande och växande problem – 70 miljoner ton träavfall samlas in årligen i USA, men endast 48 % av detta avfall återvinns, och resten lämnas till att brännas öppet eller till nedbrytning, vilket släpper ut partiklar och växthusgaser i atmosfären. BioCharger eliminerar permanent upp till 20 ton vegetativt avfall per timme utan att släppa ut skadliga växthusgasutsläpp som metan och svart kol – den näst största bidragsgivaren till klimatförändringen efter koldioxid.

Air Burners samarbetade med Rolls-Royce för att utveckla batterilagringsmodulen i BioCharger, en 450 kWh laddstation som kan ladda flera batteridrivna elektriska maskiner, fordon och verktyg, från motorsågar till grävmaskiner. BioCharger skapar och lagrar tillräckligt med energi dagligen för att ladda tre till sex batteridrivna maskiner. Dessutom behåller BioCharger tillräckligt med energi för att starta sig själv och fortsätta cykeln nästa dag.

–  BioCharger är en unik applikation för vårt mtu EnergyPack batterienergilagringssystem som jag tror visar hur mångsidig energilagring kan vara. BioChargerns förmåga att minska utsläppen och generera energi genom ansvarsfull hantering av vegetativt avfall överensstämmer perfekt med våra mål för att stödja våra kunder med innovativa lösningar för övergången till ren elproduktion, säger Kevin McKinney, försäljningsdirektör på Rolls-Royce Solutions America.

Volvo EC230 Electric kan laddas där det inte finns tillgång till elnät med hjälp av BioCharger från Air Burners

Volvo CE samarbetade med Air Burners för att verifiera laddningsförmågan hos BioCharger med sin nya 23-tons bandgrävare Volvo EC230 Electric, som just nu lanseras i Nordamerika.

–  Samarbetet med Air Burners för BioCharger tillåter oss att demonstrera en av de mer okonventionella källorna för att snabbladda våra maskiner med på platser som saknar tillgång till elnät, säger Dr. Ray Gallant, vice vd för hållbarhet och produktivitetstjänster på Volvo CE.

Till skillnad från ett biomassakraftverk, så är BioCharger en helt portabel maskin som kan flyttas till en ny plats och vara i drift på cirka sex timmar. Maskinen tar emot hela stockar, rotklumpar, pallar, backar och allt annat rent trä eller vegetativt avfall utan att sortera, krossa eller mala. Luftridåbrännare kräver inte heller några sekundära bränslekällor som naturgas, vilket minskar kostnaderna och underlättar installationen.

Källa: Air Burners Inc.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462