Volvo Lastvagnar Nordamerika presenterar helt nya Volvo VNL designad för att förändra allt

26 jan. 2024

Nya Volvo VNL har slående aerodynamik och är konstruerad för att uppnå en bränsleeffektivitetsförbättring på upp till 10 %. Nya Volvo VNL är designad för att möta utmaningarna och kraven på den nordamerikanska marknaden och förvandla körupplevelsen. Försäljningen kommer att påbörjas under de kommande månaderna med produktion vid Volvo Trucks New River Valley-fabrik i Dublin, Virginia.

”Den helt nya Volvo VNL designades för att förändra allt. Men förändring kommer inte bara med en omdesignad lastbil – den här lanseringen är början på en ny era för Volvo Lastvagnar, våra kunder och deras förare – ett kvantsprång framåt”, säger Peter Voorhoeve, vd, Volvo Lastvagnar Nordamerika . "Vi startade det här projektet med ett tomt papper och analyserade noggrant de trender och omställningar som kommer att påverka branschen och våra kunders behov, inklusive framtidens hållbarhets- och transportkrav. När vi lanserade den första generationen av Volvo VN 1996 satte dess "okonventionella" aerodynamiska kaross en ny standard för den nordamerikanska lastbilsindustrin. Vi gjorde det otänkbara 2007 när vi introducerade I-Shift i Nordamerika och sporrade branschens övergång till automatiserade manuella växellådor. När vi lanserar den helt nya Volvo VNL på marknaden är vi glada över att återigen introducera innovationer som kommer att forma framtiden för transportbranschen i många år framöver.”

Nya Volvo VNL kommer att vara plattformen för all kommande teknologi, inklusive framtida transportlösningar av batterielektriska, bränslecells- och förbränningsmotorer som körs på förnybara bränslen inklusive vätgas. Den första 24-volts elektriska infrastrukturen i den nordamerikanska lastbilsindustrin och aktiva säkerhetsfunktioner som introduceras i denna nya generation av Volvo-lastbilar kommer att vara standarden för den framtida kommersialiseringen av helt autonoma lastbilar. Nya Volvo VNL är en integrerad del av Volvo Lastvagnars vision mot noll utsläpp och noll olyckor.

Med fokus på hur Volvo Lastvagnar kan generera mest värde för kunderna, deras förare och samhället i stort, tar nya Volvo VNL den kommersiella godstransportbranschen till nästa nivå genom att obevekligt arbeta med förbättringar inom fem nyckelområden – Bränsleeffektivitet, Säkerhet, förarproduktivitet, anslutna tjänster och drifttid.

Förändring av lastbilens bränsleeffektivitet med omdefinierad aerodynamik och förbättringar av drivlinan

Aerodynamiskt motstånd har stor inverkan på en lastbils bränsleeffektivitet. Den strömlinjeformade och mer kantiga, kilformade hyttdesignen hos nya Volvo VNL, med en dramatiskt omdesignad vindruta, är en nyckelfaktor för att uppnå upp till 10 % förbättring av bränsleeffektiviteten. Ytterligare aerodynamiska vinster skapades genom integreringen av den böjda och sammanfogade vindrutan, snävare utrymmen runt turbulenta luftområden som hjulöppningar, stötfångaren och huven, chassiskydd och främjande av ett snävare släpvagnsavstånd. Dessa konstruktioner, alla nyckelkomponenter i de aerodynamiska vinsterna, utvecklades och testades parallellt med Volvo Lastvagnars SuperTruck 2.

Volvo Lastvagnars ingenjörer gjorde också betydande förbättringar av det redan klassledande drivlineerbjudandet. Nya Volvo VNL drivs av den senaste generationens D13-motor som ger förbättrad bränsleeffektivitet, prestanda och hållbarhet. D13-motorn finns tillgänglig i fyra hästkrafter, allt från 405-500 hk och tre vridmoment från 1 750-1 950 lb-ft vridmoment. Dessa olika kraftalternativ är designade för att passa olika applikationer och inkluderar den förbättrade och optimerade I-Shift-växellådan, som har upp till 30 % snabbare växlingshastigheter. I kombination med I-Torque-drivlinalösningen kan D13 leverera ännu större bränslebesparingar, klassens bästa mångsidighet och körbarhet.

Omfattande strategi för att lyfta säkerhetsfunktioner

Säkerhet ligger i Volvo Lastvagnars DNA, och ingenjörerna fokuserade på nya och förbättrade egenutvecklade aktiva och passiva säkerhetsfunktioner för att fortsätta företagets resa mot noll olyckor. En mängd olika klassledande aktiva säkerhetssystem erbjuds med nya Volvo VNL, inklusive Volvo Active Driver Assist Plus med Pilot Assist som ger aktiv körfältscentrering. Volvo Active Driver Assist Plus drivs av Volvo Dynamic Steering som förbättrar manövreringen i alla hastigheter, inklusive mer kontrollerad backning, ökar stabiliteten vid alla väghastigheter, och anpassar och korrigerar för sidvindar, motorvägar, mjuka axlar eller nödsituationer som däckfel. Den nya fotgängardetekteringsfunktionen varnar föraren när en fotgängare eller cyklist kan vara i deras väg eller döda vinklar och kommer att aktivera frontal automatisk nödbromsning för föremål direkt i färdvägen.

Klassledande passiva säkerhetssystem som erbjuds i nya Volvo VNL inkluderar den omslutande vindrutan som ger panoramautsikt. Detta förbättrar inte bara aerodynamiken för Volvo VNL, utan det förbättrar också sikten för förarna, stärker säkerheten och minskar vindbruset i hytten. Hytten på nya Volvo VNL är designad enligt Volvo Lastvagnars ledande krockteststandarder och kommer att erbjuda en sidokrockkudde, med alternativ för endast förare eller förar- och passagerarkrockkuddar, en nordamerikansk industri först. Hytterna är konstruerade av höghållfast stål för att avleda energin från en krock för att minska risken för skador. Dessutom låter Volvo Lastvagnars utsvängda ramskenor drivlinan falla ner under hytten för att skydda föraren. E-Call, en innovativ ny säkerhetsfunktion, kopplar föraren till nödtjänster där mobilanslutning är tillgänglig och ger exakt platsinformation. Detta sker automatiskt i händelse av en vältningskrock eller krockkudden utlöses.

Omdefinierar komfort och effektivitet med en förarcentrerad design

Nya Volvo VNL är designad med föraren i åtanke för att optimera komfort, effektivitet och säkerhet när du arbetar, bor och vilar. Ett nytt, valfritt luftfjädringssystem, GRAS (Global Rear Air Suspension), använder dubbla utjämningsstänger för att minska rullnings- och lutningsvinklar, förbättra sidostabiliteten och minimera vägstötar, och bibehålla en konstant körhöjd. GRAS-systemet erbjuder överlägsen åkkvalitet, stabilitet och hantering för nya Volvo VNL. GRAS och den stödjande programvaran Volvo Smart Suspension fungerar sömlöst med Volvo Dynamic Steering-system för att ge exakt styrkontroll och minska förarens trötthet oavsett last, terräng, väglag och varierande motorvridmoment. GRAS med Volvo Smart Suspension är utformad för att göra leveranser enklare eftersom förarna förses med tre olika inställningar för att justera fjädringen för olika lastnings- och lossningsförhållanden.



Nya Volvo VNL har Volvo Lastvagnars mest effektiva tomgångshanteringsverktyg för att minska eller eliminera tomgångskörning när fordonet står stilla eller parkeras. Den nya ultratysta, egenutvecklade, integrerade Volvo Parking Cooler är ett klimatkontrollalternativ som använder det inbyggda 24-voltsbatterisystemet för att driva hyttens HVAC när den är parkerad, vilket minskar utsläpp, motorslitage och bränslekostnader. Volvo Parking Cooler förbättrar viloupplevelsen genom att eliminera buller och vibrationer från tomgångskörning. För förare som är parkerade i områden där tomgångskörning är förbjuden, bibehåller den integrerade Volvo Parking Cooler ett behagligt klimat för att maximera förarens hälsa, säkerhet och välbefinnande.

Volvo Lastvagnar utvärderade varje detalj i förarupplevelsen, från att välja material som ger ett förstklassigt utseende och känsla, till att omdefiniera hyttbelysning och optimera förvaring för att skapa en "hemma hemifrån"-upplevelse för föraren. Nya Volvo VNL har nyintroducerade eller dramatiskt förbättrade bekvämligheter, inklusive en valfri hopfällbar brits för att ge enkel åtkomst till matplatsen, en unik multifunktionell kontrollpanel på baksidan av hytten, uppgraderad isolering för klimatkontroll och bullerreducering, en större kylskåp och tillräckligt med strömalternativ för att stödja alla enheter.

Sömlös anslutning med integrerade digitala lösningar

Den integrerade Volvo Connect, en allt-i-ett-portal för vagnparkshantering, rymmer alla Volvo Lastvagnars digitala tjänster under en plattform, inklusive fordonsdatainsikter, diagnostik, fjärrprogrammering, bränsleekonomirapporter, säkerhetsrapporter och platstjänster. Ett gratis 24-månaders Volvo Connect-abonnemang levereras som standard med alla nya Volvo-lastbilar.

Med den nya Volvo MyTruck-appen kan förare hålla kontakten med sin lastbil genom att se deras beräknade återstående bränsleräckvidd, DEF-nivåer och kylvätskenivåer samt få meddelanden om potentiella problem som lätta fel, låga spolarvätskenivåer och andra viktiga föremål så att de kan ta itu med dem vid vilopauser eller i sin inspektion före resan. Dessutom, med MyTruck-appen, kan förare schemalägga specifika dagar och tider för att starta klimatkontrollen så att kabinklimatet når sin önskade temperatur innan de kommer till sin lastbil för att börja sin arbetsdag.

Proaktivt tillvägagångssätt för att maximera drifttid och effektivitet

Det blå serviceavtalet, en valfri och omfattande återförsäljarhanterad serviceplan, utnyttjar Volvos uppkopplade tjänster för att öka drifttiden och effektiviteten. Genom att använda Volvos uppkopplade tjänster har återförsäljarna realtidsdata när underhåll ska ske och diagnostisk information för eventuella upptäckta felkoder. Detta gör det möjligt för kunden att schemalägga service i förväg och låta återförsäljaren utföra fjärrprogrammeringsuppdateringar för att upprätthålla lastbilens hälsa och förhindra oplanerade stillestånd. Efter återförsäljarens stängning fortsätter Volvo Lastvagnars Uptime Center att fjärrövervaka lastbilen och kommer att varna abonnenten om några kritiska problem uppstår.

Volvo Lastvagnar Nordamerikas nya 24-volts elektriska arkitektur, den första i Nordamerika, hjälper till att minimera batteri- och elfel och förbättra servicebarheten när det gäller att lokalisera och reparera elektriska problem. Ett nytt linjärt avgasefterbehandlingssystem blir enklare att serva och leverera bättre DEF-behandling för ett ännu renare system.

Nya tillvalspaket introduceras i Nordamerika

Volvo Lastvagnar har förändrat specifikationen för den nya Volvo VNL-serien genom att introducera tillval för drivlina och säkerhet, en branschförst som förenklar och optimerar konfigurations- och beställningsprocessen och effektiviserar monteringsarbetet. Kunder kan välja det optimala drivlinepaketet för deras applikationsdriftcykel och bränsleeffektivitetsmål genom att välja bland tre drivlinepaket som har Volvo D13-motorn med fem olika hästkrafter och vridmoment. Dessutom kan kunderna välja mellan flera säkerhetspaket för att säkerställa att deras lastbil är utrustad med lämplig teknik för att uppfylla deras säkerhetsmål för fordonsflottan att skydda sina förare, de runt sina lastbilar och det gods de transporterar. Att kombinera de rätta säkerhetsfunktionerna främjar Volvos mål om noll olyckor.

Helt nya Volvo VNL är bekvämt förpackad i fyra exteriöra och interiöra utrustningsnivåer – Core, Edge, Edge Black och Ultimate – med sex hyttkonfigurationer, var och en utformad för att passa kundernas preferenser, varumärkesidentitet och operativa användning.

Nya Volvo VNL tillgänglig med sex hyttkonfigurationer:

  • VNL 300 Day Cab
  • VNL 440 42-inch Mid-Roof Sleeper
  • VNL 640 62-inch Mid-Roof Sleeper
  • VNL 660 62-inch Full-Height Sleeper
  • VNL 840 74-inch Mid-Roof Sleeper
  • VNL 860 74-inch Full-Height Sleeper

Ett nytt konfiguratorverktyg hjälper kunderna att utforska och designa den perfekta lastbilen. För att utforska de nya Volvo VNL-funktionerna och utrustningsnivåerna på ett interaktivt sätt har Volvo Lastvagnar utvecklat en ny toppmodern onlinekonfigurator för Volvo VNL. Konfiguratorn ger detaljerad information om funktionerna och fördelarna med varje utrustningsnivå och hyttalternativ, samt en 360-gradersvy av lastbilen interiör och exteriör.



Återförsäljare beredda att vägleda kunder vid övergången till nya Volvo VNL

Utbildning kommer att finnas tillgänglig för återförsäljarnas säljare så att de kan rådgöra med kunder om den idealiska Volvo VNL-konfigurationen för deras respektive transportapplikationer. Återförsäljarnas servicerepresentanter har tillgång till omfattande kompetensutveckling, med e-utbildning och personliga instruktörsledda kurser från Volvo Academy, för att vara fullt utbildade för att stödja nya Volvo VNL när lastbilarna börjar anlända till återförsäljare.

”Progressiva lösningar behövs för att hjälpa till att hantera utmaningarna inom transportbranschen, inklusive behovet av ökad produktivitet och effektivitet samtidigt som utsläppen minskar. Företag måste prioritera förarbehållning och välbefinnande med förarvänliga funktioner och avancerad teknik, vilket ger en exceptionell körupplevelse som är nyckeln för att flottor ska kunna locka och behålla förare, säger Voorhoeve. "Med en interiör- och exteriördesign som får dig att stanna upp, gjordes varje innovation som introducerades i den helt nya Volvo VNL med målet att göra förarens jobb lite enklare och säkrare och ge en ny nivå av kundvärde. När vi helt omarbetade Volvo VNL tittade vi på framtidens transporter och såg en möjlighet att sätta nya industristandarder och på ett hållbart sätt forma den värld vi vill transportera.”

För att lära dig mer om Volvo Lastvagnar Nordamerika och den helt nya Volvo VNL, besök företagets webbplats.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Kyle Zimmerman
Public Relations Manager
Volvo Trucks North America
kyle.zimmerman@volvo.com


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462