Stål med låga koldioxidutsläpp i Volvos serietillverkade dumprar

03 feb. 2025

Volvo CE tar nästa steg i sin hållbarhetsresa genom att introducera stål med låga koldioxidutsläpp i serieproduktion av alla Volvos dumprar som byggs i Braås-anläggningen. Det är en del av företagets holistiska syn på pågående minskning av koldioxidutsläppen, och tar upp både en maskins funktion och de material den är gjord av. Eftersom stål är en viktig komponent i maskinerna, så kommer det gradvisa skiftet att bidra till Volvo CE:s ambition att nå nettoutsläpp av växthusgaser till 2040.

Konventionellt stål är en tung utsläppskälla – och, som en av huvudkomponenterna i Volvo CE:s produkter, avgörande för att minska koldioxidutsläppen. Stål utgör cirka 60 % av Volvos dumprars totala massa och står för mer än 50 % av maskinens totala koldioxidavtryck i scopet vagga-till-grind *.

Som en del av denna omställning var Volvo CE först i världen redan 2021 med att visa upp en konceptdumper byggd med pilotleveranser av fossilfritt stål, en typ av koldioxidreducerat stål, i samarbete med den svenska ståltillverkaren SSAB. Året efter blev Volvo CE först med att överlämna en anläggningsmaskin byggd med detta fossilfria stål till en kund, vilket demonstrerade snabbspåret av innovation till verkliga lösningar, när företag genom hela värdekedjan går samman för att driva förändring.

Och nu har Volvo CE gått in i nästa fas av att utforska material med låga koldioxidutsläpp genom att implementera stål med låga koldioxidutsläpp i serieproduktionen av hela sitt utbud av dumprar i Braås.

Medan de två stålalternativen produceras med nära noll fossila koldioxidutsläpp, med produktion som drivs av fossilfri el och biogas, är den viktigaste skillnaden att den fossilfria versionen är baserad på järnmalm, medan stålet med låga koldioxidutsläpp produceras använder återvunnet stål.

Minimera koldioxidavtrycket

Rickard Alm, chef för Volvo CE:s Life Cycle Assessment (LCA)-program säger: "Vi är stolta över att leda vägen i branschen mot att minimera vårt klimatavtryck under hela livscykeln för våra produkter. Även om utsläpp från produktanvändning utgör den stora majoriteten av koldioxidutsläppen i vår industri, är det viktigt att också agera för att minska utsläppen i produktionsfasen, inklusive material som stål, i nära samarbete med våra globala leveranspartners.”
Rickard Alm, ansvarig för Volvo CE:s LCA-program.
Rickard Alm, ansvarig för Volvo CE:s LCA-program.


Minskar över 13 000 ton koldioxidutsläpp

I inledningsfasen ersätts nu cirka 13 % av den totala massan av stål i alla ramstyrda dumprar som tillverkas i Braås med stålet med låga koldioxidutsläpp – en siffra som kommer att öka i takt med att tillgängligheten av det koldioxidsnåla materialet ökar i företagets försörjningskedja.

Med denna förändring kan Volvo CE minska de totala CO₂-utsläppen med cirka 13 000 ton årligen, eller över 5 %, i scopet vagga-till-grind. Som ett exempel, så innebär detta en minskning av nästan sex ton CO₂-utsläpp för en Volvo A40-dumper.

Steg mot en bättre morgondag

Volvo CE Braås är nte främmande för att vara banbrytande och hitta nya sätt att arbeta till förmån för miljön, vilket inte minst visade sig när Braås nyligen blev den första av företagets anläggningar som nådde statusen Climate Efficient Site. Redan 2014 blev kunde anläggningen stoltsera med företagets första koldioxidneutrala lokaler, såväl som den första produktionsanläggningen för anläggningsmaskiner i världen som helt och hållet drivs av förnybar energi.

För ytterligare insikter i Volvo CE:s pågående ansträngningar för att minska koldioxidutsläppen, ger en omfattande och utvecklande katalog med produkters koldioxidavtrycksrapporter detaljerad information om utsläppen relaterade till varje produkt.

* Vagga-till-grind beskriver en produkts miljöpåverkan från råvaruutvinning till det att den lämnar tillverkningsplatsen.