pressrelease

Effektivare planering med Volvo Active Control

10 mar 2020

Vem skulle inte vilja göra det enklare att skapa det perfekta planet? För oerfarna förare är det svårt att få djupet och vinkeln precis rätt, och för erfarna förare kan det vara lite… tja… enformigt. Lyckligtvis har båda förarna nu skäl att fira, tack vare ett nytt genialiskt maskinstyrsystem för automatisk planering från Volvo Construction Equipment.

Volvo Active Control, som ursprungligen lanserades för den nya bandgrävaren EC220E och som nu också kan fås till ett bredare utbud, är ett maskinstyrsystem som används via den 10-tums Volvo Co-Pilot-surfplattan i hytten. Systemet vägleder föraren genom funktionerna så att grävprocessen automatiseras. När önskade jobbparametrar har angetts i systemet och jobbet har startats via en knapp, så justeras bom- och skoprörelserna automatiskt för exakt grävning som följer den önskade formen och ger precis rätt vinkel på planet – allt på radikalt kortare tid.


Ett bättre jobb på halva tiden

Fördelarna med systemet är glasklara. Hastigheten och precisionen innebär att planeringstiden nästan halveras (45 %) jämfört med konventionell planering. Och inget arbete behöver göras om eftersom systemet ser till att det blir rätt från början. Säkerheten förbättras också, eftersom systemet är så exakt att det inte behövs någon vid sidan som kontrollerar höjd och lutning.

Volvo Active Control, som är helt utvecklat av Volvo, drivs av företagets Dig Assist-applikation, och använder drive-by-wire-teknik för att styra grävarens elhydrauliska system. Med Volvo Active Control som justerar bom- och skoprörelserna automatiskt kan föraren få ett perfekt jobbresultat med en hand – endast vänsterhanden behövs för att reglera skafthastigheten.


Tryggt och säkert

Volvo Active Control tar hand om ett antal funktioner för att åstadkomma det perfekta planet – men ser även till att faror undviks. En djupgränsfunktion hindrar skopan från att gräva under en förinställd gräns, så att sammanstötning med kända hinder under marken undviks. Samtidigt hjälper en höjdgräns till att förhindra att skopan, bommen eller skaftet slår i kraftledningar, tak och så vidare eftersom en säker maxhöjd har förinställts. Slutligen förhindrar en svängbegränsnings-funktion att maskinen träffar hinder på sidorna. Även lastning av lastbilar går enklare, tack vare en svänglägeskontroll med vilken föraren kan förprogrammera högens och lastbilens positioner.

​Även servicen har förbättrats och det finns inga hydrauliska pilotledningar att bekymra sig om, vilket gör maskinens drifttid ännu längre.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462