Utbildning

Sparsam körning – lärarledd onlinekurs

Oavsett om du är relativt ny som maskinförare eller om du har några års vana ger denna kurs tips om hur du tillsammans med dina arbetskamrater kan underlätta och optimera det dagliga arbetet. Men handfasta och konkreta medel går det att minska bränslekostnader samtidigt som vi skapar en bättre arbetsmiljö.

Om utbildningen

Sparsam körning är en kurs där vi ger konkreta tips om hur driften och användningen av maskinerna kan optimeras. Genom att planera arbetet smartare och köra mer sparsamt – utan att minska produktiviteten – kan kostnader för bränsle och maskinslitage sparas. 

Men för dig som förare handlar det också om att spara på slitaget på din kropp. Genom att studera, planera och agera kan vi skapa en bättre arbetsmiljö samtidigt som vi minimerar miljöpåverkan.

Hur det fungerar

 • 1

  Innan kursen

  Vi går igenom era förutsättningar och behov, vilka maskiner och redskap ni använder och vilka material som flyttas och produceras. Finns det kanske kända flaskhalsar eller problem på arbetsplatsen? Vi säkerställer såklart också att de tekniska förutsättningarna och kunskapen för att tillgodogöra sig onlinekursen finns.

 • 2

  Tid

  Beroende på antal maskinslag som ni vill fokusera på: 6-8 timmars utbildning uppdelat på 4-6 sessioner i webinarie-form samt en uppföljning efter tre månader där vi analyserar beteendeförändringar och besparingar.

 • 3

  Innehåll

  Utifrån exempel ger vi konkreta tips om hur driften och användningen av maskinerna kan optimeras. Mellan sessionerna ges deltagarna tid att testa eller reflektera över vad som han/hon kan förbättra i det dagliga arbetet.

 • 4

  Plats

  För webinarierna använder vi Microsoft Teams, vilket kan köras via din webbläsare eller om du redan har appen installerad på din dator. Egen skärm och hörlurar med mikrofon rekommenderas.

 • 5

  Kompletterande utbildning

  Om du vill ta steget till fullt ut till att bli en EcoOperator kan du såklart sedan komplettera med mer djupgående teori och praktik, anting på plats hos er eller på Volvos democenter i Eskilstuna.