blog_post

Drömmen blev verklighet för Bröderna Eriksson i Kalix

10 dec. 2014

– Drömmen har väl alltid varit att sitta i en grävmaskin, helst en egen…
Och i februari 2010 började drömmen förverkligas för bröderna Isaksson i Kalix.
– Ja, då åkte jag och brorsan Mikael till Ö-vik och köpte en ganska sliten Volvo EC240 som vi skulle rusta upp. Det var vinterns kallaste dag, minus 27 grader, skrattar Andreas.

Det som då var en dröm och ett embryo till ett eget företag är i dag Br. Isakssons Markteknik AB, ett blomstrande och växande företag med Norrland, norr om Umeå, som arbetsfält. Förutom bröderna Andreas och Mikael, som äger bolaget till hälften, har man sju anställda och i maskinparken finns bland annat en två år gammal L220G, en ett år gammal EC480DL, en äldre EC460CL och en EC380EL som levererades i maj.

– Vår maskin var den första i Sverige, säger Andreas och berättar hur det gick till.

– Vi skulle göra oss av med vår EC240 förra hösten och hade tänkt oss en EC300. Jag och brorsan åkte till Eskilstuna för att testa maskinen och den var helt OK. Men samtidigt fick vi av en slump se en prototyp av nya EC380E. Både jag och Mikael fick samma magkänsla: den ska vi ha! Så blev det och nu jobbar den med diverse uppdrag

– Det är kul med nya maskiner. Det finns ju alltid förväntningar och vår EC380E har verkligen levt upp till dem. Förarmiljön är suverän och även hydrauliken, den är nästan lika snabb som EC240.

Viktig service

Maskiner i all ära – i företaget finns bara Volvo – så värdesätter bröderna Swecons service lika högt.

– Vi har serviceavtal på alla maskiner utom en. Jag anser att en fungerande service är minst lika viktig som maskinerna, kanske till och med viktigare. Swecon underlättar vårt jobb väldigt mycket, säger Andreas.

Den där kalla dagen i februari 2010 var första steget till ett eget företag. Med den begagnade maskinen jobbade bröderna Isaksson vid sidan om sina anställningar – ”vi körde den alla lediga stunder, allt vi orkade och hann” – och hösten 2011 kapade de alla förtöjningar och blev egna företagare.

– Då blev det plötsligt allvar, men det är fortfarande väldigt roligt. Vi lever ju vår dröm. Och båda bröderna, 25 och 28 år, vårdar drömmen. Båda har gått Swecons Eco Operator-utbildning och prioriterar – förutom att göra jobbet med kvalitet – en fräsch maskinpark.

– Det är ett måste. För att hänga med i konkurrensen kan man inte köra på i gamla hjulspår, man måste effektivisera verksamheten med 2–3 procent om året för att det ska fungera.

– En annan viktig förutsättning är att hitta duktiga och ansvarstagande medarbetare. Vi har haft turen med att i stort sett kunnat handplocka dem som i dag arbetar för oss.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462