blog_post

Snabbleverans av astfaltläggare hjälpte NCC i Kiruna

08 dec. 2014

Var hittar man snabbt en stabil asfaltläggare som orkar skjuta 55 ton framåt i sju procents uppförslut?

Det var en fråga som Johan Pettersson, platschef på NCC Roads i Kiruna, ställde sig när den gamla slutade fungera just när den skulle asfaltera en mil väg under jord i LKAB-gruvan i Kiruna.

– Vi behövde en ny inom fjorton dagar och kontaktade Swecon. Svante Bodare, produktspecialist på Swecon i Eskilstuna, kunde lösa problemet. Han visste att två bandläggare visats på Volvodagarna helgen 14–15 juni i Eskilstuna.

– Jag kollade och fick veta att en av dem, en P7820C, var ledig.

Nu var goda råd dyra. Redan på onsdagen kunde maskinen köras in i Swecons nya utrustningsverkstad. Där byggdes den om enligt önskade specifikationer och kunde levereras till Kiruna lagom till helgen. Produktspecialisten Roger Hansson följde med läggaren upp och
fortsatte att bygga om den på Swecon i Kiruna på måndagen. Bland annat skulle den förses med brandsläckningssystem. Dagen därpå var asfaltläggaren i arbete 1 400 meter under jord i Kirunagruvan.

– Drygt en vecka efter förfrågan var bandläggaren igång, där lyckades vi, säger Svante Bodare. Vi levererade en maskin som motsvarade kraven när 20 000 ton asfalt ska läggas ut på vägar som hela tiden lutar 7 procent. Och som dessutom är försedd med den senaste miljömotorn, steg 3B med partikelfilter.

Johan Pettersson är nöjd med leveransen:

– Vi hade redan varit i Eskilstuna och tittat på en bandburen läggare, när vi nu fick den här så snabbt levererad och smidigt ombyggd blev det en bra lösning för oss som fungerat väl.


FAKTA VOLVO LKAB

Fyndigheten som LKAB bryter i Kirunavaara är världens största sammanhängande järnmalmsfyndighet. Den är en av flera järnmalmskroppar av apatitjärnmalm i området som upptar en yta på 700 000 kvadratmeter och två miljarder ton järnmalm. Malmen består av fosforrik, tät, hård och högprocentig svartmalm.

Här har LKAB brutit malm sedan början av 1900-talet i olika nivåer. Idag ligger huvudnivån på 1 365 meter under jord. Den är fullt utbyggd 2017 och tryggar brytningen för 20 år framöver.

Men mer malm finns att hämta. En skiva magnetit stupar snett ner i marken, fyra kilometer lång och 80 meter bred. Den går minst ner till 1 500 meters djup möjligen även ner till två kilometer. Gruvan har idag 50 mil asfalterad väg som sträcker sig fyra kilometer från norr till söder.

Källa: www.wikipedia.se  och  www.lkab.com


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462