blog_post

Nya Volvo ECR50D minigrävare imponerar!

16 apr. 2015

Till synes samma maskin – men ändå inte. Daniel Malmqvist hos Persson & Söner Entreprenad & Åkeri bytte en Volvo ECR48C mot nya ECR50D och han uppskattar skillnaderna. – Den stora skillnaden är styrkan i bomcylindern, som gör att maskinen kan lyfta sig själv. Det är väldigt praktiskt i vissa lägen.

Nya ECR50D, som ersätter ECR48C, är egentligen en helt ny maskin, även om formatet är i det närmaste identiskt. Den skarpsynte kan se att undervagnen är lika bred men något längre än föregångaren. Förklaringen är att ECR50D fått samma undervagn som ”storebror” EC55C.

– Den är lika smidig och svänger innanför bandbredden, men maskinen känns mer rejäl och robust, säger Daniel Malmqvist.

Alla egenskaper behövs i det aktuella jobbet hos lantbrukaren Lennart Östman i Attorp någon mil utanför Töreboda. När timret i den gamla körlogen började svikta under de nya och tyngre jordbruksmaskinerna, bestämde han sig för att bygga en ny i gjuten betong.

Att gräva ut för den nya betongplattan i det trånga utrymmet kräver en liten och smidig maskin. Att bryta upp och frakta bort de stora stenarna som timret vilade på kräver en stark och tuff maskin.

– Ja, det är osäkert om den gamla maskinen hade klarat de här stenbumlingarna, säger Martin och pekar på de stora stenarna på ett traktorflak intill.

Välutrustad

Martin har fått sin nya maskin utrustad som han vill med bland annat en engcon tiltrotator och grip samt ett grävsystem med tvåfallslaser från Scanlaser.

– Det här är en annan bra grej, säger Martin när han satt sig i maskinen.

– Pedalerna är större än i den gamla maskinen. Jag kör mest med fötterna och jag tycker de större pedalerna ger mig en bättre känsla.

Martin Malmqvist är anställd hos Persson & Söner Entreprenad & Åkeri i Töreboda, ett familjeföretag med rötterna i 50-talet som nu drivs av bröderna Per-Olof och Lars-Gunnar Persson. De åtar sig alla typer av entreprenadarbeten i Töreboda med omnejd och har i dagsläget åtta anställda och ett tiotal maskiner. Företaget drivs med försiktighet och långsiktighet, och utan att släppa fokus på kvalitet i alla led. Det innefattar även maskinparken.

– Man ska byta maskinerna när de fortfarande har bra andrahandsvärde och vi har ju bra med jobb. Jag fick bra betalt för den gamla ECR48C, så det var ett bra läge nu när ECR50D är alldeles ny, säger Per-Olof Persson och tillägger.

– Jag gjorde en bra affär till och lade till serviceavtal och fick förlängd garanti.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462