blog_post

Så ska branschen locka yngre - succé för Skoldagarna i Eskilstuna

18 dec 2015

Det är ett sätt att få ungdomar intresserade av entreprenadmaskiner och att locka fler att jobba som servicetekniker i framtiden. I höstas bjöd Swecon Anläggningsmaskiner än en gång in till Skoldagarna. Med 400 elever på plats var intresset var större än någonsin.

Varje år, en gång på våren och en gång på hösten, besöker hundratals ungdomar Skoldagarna på Volvo Customer Center i Eskilstuna. I september var det dags igen.

– Vi vill få ungdomar intresserade av våra maskiner och det här är en chans för dem att känna på maskinerna och se hur de fungerar, förklarar Leif Holmquist, ansvarig för Skoldagarna hos Swecon.

Viktigt väcka intresse

Intresset för att vara med var enormt, närmare 400 gymnasieungdomar från fordons- och transportinriktade program runt om i Sverige deltog. Och det är inte bara viktigt utan också nödvändigt att få ungdomar intresserade av branschen, menar Leif Holmquist.

– Allt fler ungdomar väljer högskoleförberedande gymnasieprogram vilket innebär att antalet sökande till fordon- och transportprogram minskar. Det kommer alltid att behövas de som reparerar och servar anläggningsmaskiner, men risken är stor att det blir en bristvara i framtiden.

Show och provkörning

För gymnasieungdomarna blev det, som alla andra år, ett innehållsrikt och intensivt besök i Eskilstuna. Dagen inleddes med att Swecon och Volvo Construction Equipment berättade om sina respektive verksamheter och fortsatte sedan med en maskinshow på demofältet. Därefter fick ungdomarna, uppdelade i grupper, gå runt mellan olika stationer och provköra maskinerna. 

– Det syntes tydligt att de blev engagerade. Eleverna ställde många frågor, ville gärna prova på att köra och lärarna var väldigt positiva, berättar Leif Holmquist.

”En fantastisk dag!”

Stefan Nylund, lärare vid Nyköpings gymnasium, har bara gott att säga om dagen.

– Det var jättetrevligt och eleverna var fantastiskt nöjda! De fick en annan inblick i maskinerna och fick också chans att provköra dem. Våra mekaniker, som vi hade med oss, får sällan chansen att provköra så att få ösa grus med grävmaskinen till exempel var väldigt uppskattat, berättar Stefan Nylund och fortsätter:

– Vi åker till Skoldagarna i stort sett varje år och det är lika uppskattat varje gång. Att få prova på saker i verkligheten som man kanske annars bara skruvar med gör att man som elev får en annan dimension av sin utbildning.

Tommi Wijkander, lärare vid Edströmska Gymnasiet i Västerås, håller med.

– Ja det var helt underbart! Att vi fick prova alla nya maskiner var jättebra. Eleverna pratar fortfarande om att vi måste åka tillbaka nästa år, skrattar han och fortsätter:

– Att man dessutom fick veta mer om de nya maskinerna och därmed kan jämföra med de maskiner vi har hemma är verkligen toppen.

Utökar nästa år

Arrangemanget har vuxit från år till år och egentligen finns det bara en sak besökarna klagar på, förklarar Leif Holmquist.

– Ja, det enda vi får höra som är negativt är att det är för kort tid. Eleverna vill få titta på maskinerna mer och de vill också provköra längre stunder. Eftersom det är så många deltagare har vi, tillsammans med Volvo, bestämt att lägga till ytterligare en dag nästa höst. Då blir det tre dagar i stället för två, berättar han.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462