blog_post

Instagramprofil med Volvomaskin i fokus

14 juli 2021

Som Instagramprofil har han för tillfället en mycket bra arbetsplats, bygget av Nordens högsta byggnad på Lindholmen i Göteborg. Där bygger Serneke en 245 meter hög skyskrapa, Karlatornet, som ska rymma 594 lägenheter, hotell, kontor och en skybar.

Volvo EWR170E med Dig Assist hos @hillbiillyoperator

– Det är ett intressant och omväxlande jobb, särskilt som det är så många som är nyfikna på projektet. 

Linus är uppvuxen med maskiner. Pappa körde entreprenadmaskiner innan han sadlade om till lastbilschaufför. Hans morbror Jan Karlsson grundade Ljungskile Entreprenad, LEAB, 1993, ett företag som brorsan Johan tog över för fyra år sedan.

– Jag jobbade på ett annat entreprenadföretag då, men brorsan tvingade mig att börja här, skrattar Linus.

Bytte till Dig Assist

Till en början körde Linus en Volvo EW160, men förra året var det dags att byta. Eftersom han jobbar mycket med bergsäkring för Svevia – att röja bort lösa stenar som riskerar att ramla ner på vägen – ville han ha en kortradiemaskin. Den nya maskinen, en EWR170E, levererades hösten 2020.

– Den är jag mycket nöjd med, det är den bästa hjulgrävaren jag kört. Maskinen är lackad i färgen Tropical blue metallic, något som alla nya maskiner på LEAB ska ha sedan en tid tillbaka. Dessutom är den utrustad med Steelwrist snabbfäste, MittX-bågar, aluminiumskärmar och Nokian Twindäck. Men viktigast är ändå grävsystemet Dig Assist.

– Ja, Dig Assist underlättar väldigt mycket. Jag hade ett annat grävsystem tidigare och det strulade en del. Samtidigt tar det emot att byta till något annat, men säljaren Lars Wiberg övertalade mig och det är jag glad för. Det var lite krångel i början, men jag fick väldigt bra support av Kristofer Karlsson som är utbildare på Swecon. Han har varit suverän; kunnig, lyhörd och snabb att återkoppla.

För mycket grävmaskiner


För ungefär ett år sedan startade Linus kontot ”hillbiillyoperator” på Instagram. Bakgrunden var att familjen och hans vänner tyckte att Linus lade ut väl många bilder på grävmaskiner på sitt privata Instagramkonto.

– Jag tänkte att då startar jag ett konto för de som har samma intresse som jag. 

Det är ganska många, på kort tid har han fått närmare 2 000 följare och antalet ökar hela tiden. De får inte bara följa Linus utmaningar i jobbet, de blir även utmanade själva. I #fivediggerchallenge skulle man lägga upp bilder på fem grävmaskiner man kört. Och i #needlechallenge skulle man med grävmaskinen försöka sticka en tunn sticka genom ett litet synålshuvud. På en video syns hur relativt enkelt Linus fixade det.

– Haha, filmen är lite redigerad. Det tog faktiskt tio minuter – och det känns som att jag hade tur som lyckades. Men det är kul med utmaningar, jag tror man blir bättre i jobbet av att utmana sig ibland. 

Men på fredagar är det ändå helg. Det firar Linus alltid med en bild på grävmaskinen och hashtaggen #boomsupfriday


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462