blog_post

Munktellmuseet knyter ihop Volvos historia med framtiden

14 dec 2021

Det är ingen tvekan om var det nya innovationsområdet ligger. Väl synligt mitt i museet, med tillträde såväl från entrén och det nya kaféet som från de äldre delarna, möts vi av en framtidsutställning med ljusportal, ljuseffekter på väggar och golv, digitala skärmar och ny teknologi.

Ny era för museet

Munktellmuseet
ligger i Munktellstaden, ett gammalt industrikvarter i Eskilstuna där Volvo BM en gång i tiden tillverkades. Kvarteret har under åren rustats upp och rymmer idag olika verksamheter inom allt från kulturoch idrott till musik och mat. Museet öppnades 1991 och ägs av Volvo CE. Fram till början av sommaren i år har Munktellmuseet genom mängder av veteranmaskiner och äldre föremål framför allt visat upp mer än 180 år av svensk industrihistoria. Men nu, 2021, tar Volvo CE museets verksamhet in i en ny era, där både dåtid och framtid tar plats.

Något för alla

Innovationsområdet har flera olika ”attraktioner”. På en station finns VR-glasögon som tar dig med på åktur i en dumper. På en annan finns en fjärrstyrd leksaksgrävmaskin som du gräver makaroner (!) med. Det finns en simulator för dig som vill testa att köra grävmaskin och en konceptmaskin, som visar hur Volvo CE tänker konceptuellt när man tar fram en ny maskin. Och så R100-däcket, ett galet stort däck som ger en aning om hur stor Volvos största maskin måste vara, med så stora däck. Det visas filmer och på en stor touchskärm kan besökaren klicka sig fram och bland annat få veta mer om Volvo CE. Här finns också en hel del roligt för barn. Tanken är att alla, oavsett ålder och intresse, ska kunna gå ut från muséet och känna att de har lärt sig något nytt.

En annan nyhet är Munktellmuseets nya kafé, som i sig också lockar fler besökare.

– Det kan vara studenter som vill sitta här och plugga, eller någon som passerar och bara vill ta en liten paus i vardagen, säger Jannicke.

Fler besökare och längre besök

Den officiella invigningen hölls i mitten av september, men innovationsområdet har mött museets besökare sedan början av sommaren. Med tanke på pandemin och att många ville semestra på hemmaplan hade det känts tokigt att inte öppna upp, menar museichefen.

Att det var rätt beslut visar både det nya besöksrekordet och det faktum att varje besökare i snitt har stannat betydligt längre tid än tidigare.

– För det ena utesluter inte det andra. Även om det är roligt med allt det nya, är det fortfarande lika lockande att få klättra upp och provsitta de gamla maskinerna.

Dags för ett besök?

Besöksadress: Munktellstorget, Eskilstuna

Munktellmuseets unika lokaler, med plats för drygt 400 personer, bokas också ofta till olika typer av evenemang, som konferenser, middagar och fester.

Mer information och öppettider på munktellmuseet.com


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462