blog_post

Kjell på Swecon siktar mot 50 år på samma arbetsplats

05 jan. 2022

– Jag fick börja direkt, den 7 augusti 1972. Ja, det var verkligen lyckat, skrattar Kjell som är kvar på samma arbetsplats och servar och reparerar Volvomaskiner 49 år senare.

Det hinner hända mycket under ett halvt sekel. Begränsar vi oss till arbetsplatsen, som i början låg i Gävle hamn, så blev det först Svea Maskin 1993, sedan Odal Maskin 1997 och vid millennieskiftet bildades nuvarande och Swecon - exklusiv och rikstäckande återförsäljare av Volvo Construction Equipment, som ägs av Lantmännen.

Men Kjell Norling, servicemekaniker från dag ett och fältservicemekaniker sedan 1975, har funnits kvar som en stabil grundbult i organisationen.

– Jag har faktiskt roat mig med att räkna ut hur många jag jobbat med här på verkstaden. Det blev faktiskt 74 personer! Många av dem är vänner för livet.

Kjell har inte blivit kvar på Lantmännen/Swecon på grund av oföretagsamhet. Tvärtom, han har genom åren fått flera förfrågningar om att byta arbetsplats. Frestande naturligtvis, men för Kjell har det aldrig varit aktuellt.

– Nej, jag har alltid trivts så himla bra här. Med friheten i jobbet, med kunderna och med arbetskamraterna, säger Kjell och trycker på just den professionella men samtidigt nästan kamratliga relationen till många kunder. 

– Mångåriga kunder ringer mig direkt av gammal vana. Jag har inget emot det, jag svarar alltid när det ringer. Även om det är kvällstid eller på helgen. Jag tycker det är roligt och tror att det är något man får tillbaka i längden.

Vilken utveckling!


Även på maskinsidan har det förstås hänt massor sedan Kjell började som mekaniker. Då, 1972, tillverkade och utvecklade Åkerman fortfarande lingrävmaskiner. Då var en nutida klassiker som dumpern Grus-Kalle bara sex år gammal. Och Volvo BM hade precis lanserat de första hjullastarna med ledad styrning.

– Ja, milda makter vad det har hänt mycket! Nu är det mycket digitala lösningar, inte helt lätt när man börjar komma upp i åren. Jag gillar trots allt att hänga med, även om det tar emot ibland. Men det kräver specialisering för att klara jobbet, själv jobbar jag nästan enbart med hjullastare sedan flera år. 

Hur minns han då sina nästan 50 år som servicetekniker? Vi lät Kjell reflektera helt kort över de fem decennier som gått.

70-talet:


– Det var helt annorlunda då. Vi skruvade på alla maskiner, jordbruks-, skogs- och entreprenadmaskiner. Och inte hade vi några servicebilar. Vi åkte ut i våra egna privata bilar med en vanlig verktygslåda i skuffen. Hade bränsleslangarna frusit, så tinade jag upp dem på instrumentbrädan i min Opel Manta. Det var lite charmigt och man visste ju inget annat.

80-talet:


– Entreprenadmaskinerna blev bara större och större. Det hängde väl ihop med allt fler stora väg- och byggprojekt. Då fick vi även servicebilar och kunde göra större och mer avancerade jobb ute på fältet. På fritiden var jag väldigt engagerad som ungdomsledare i fotboll och innebandy, vissa veckor lade jag 30 timmar på idrotten.

90-talet:


– Bildandet av Swecon 1999 var väldigt bra och vi renodlade verksamheten till entreprenadmaskiner. Det blev mycket roligare att jobba och vi kunde specialisera oss mer. Sedan dess har Swecon växt väldigt mycket och det är extra kul.

00-talet:


– Då började den digitala utvecklingen, både på gott och på ont. Mest på gott och jag har fått gå många bra internutbildningar för att hänga med i utvecklingen. Jag fick även specialisera mig på hjullastare, vilket är nödvändigt med tanke på hur komplicerade maskinerna är i dag.

10-talet:


– Datoriseringen har bara fortsatt, men det har inte gjort oss arbetslösa. Tvärtom, de moderna och effektiva maskinerna kräver mycket service och underhåll. Under den här perioden ökade också lanseringen av nya modeller från Volvo, så det gällde att hänga med.

Nu skriver vi 2022 och Kjell Norling fylde 67 år i november. Han tänker dock hänga i ett tag till.

– Ja, jag stortrivs med tillvaron och tänker i första hand stanna kvar till nästa sommar. Då blir det jämt 50 år på Lantmännen/Swecon. Kanske blir jag kvar lite till, som inhoppare om de behöver mig. 

Du längtar inte till pensioneringen då?

– Nej, det kan få vänta ett tag till. Dessutom börjar det bli ont om gamla gubbar som kan meka med de gamla maskinerna, skrattar han.

FAKTA OM KJELL

  • Namn: Kjell Norling
  • Ålder: 67 år
  • Yrke: Fältservicetekniker på Swecon i Gävle
  • Familj: Hustrun Janeth, fem vuxna barn och fem barnbarn
  • Bor: En stuga söder om Skutskär
  • Fritidsintressen: Förut tog idrotten all fritid, som pingisspelare på Korpen-nivå i många år, men framför allt som ledare för ungdomslag i både fotboll och innebandy. Numera tar jag det mest lugnt hemma.
  • Favoritmaskin att meka med: ”Svårt, men det får nog bli L50 och L70 och modellerna som tillverkades 1986-1993. Det är väldigt bra hjullastare, dessutom är de relativt lättskruvade.”
  • Aktuell som: Blev ålderspensionär i höstas efter 49 år på Lantmännen/Swecon i Gävle. Fortsätter dock jobba i åtminstone ett år till för att han trivs så bra på jobbet och för att uppnå den jämna siffran 50 år.

Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462