blog_post

Thomas om Volvo L25 Electric: ”Bra för plånboken – och bra goodwill”

19 apr. 2022

Toleruds gård, med 160 hektar åkermark, drevs i många år av Thomas Larssons föräldrar. Undan för undan slussades Tomas in i arbetet, samtidigt som han åtog sig entreprenadjobb och snöröjning med sin begagnade Volvo BM 846.

– Vi köpte gården av Hammarö pastorat 1995. Mina föräldrar och jag blev hälftenägare. Samtidigt startade vi Toleruds Hästfoder och Maskin AB. Numera är Thomas och hustrun Marie Bryske ensamägare och verksamheten har växt till sig ordentligt. Genom uppköp omfattar nu gården 1 100 hektar, varav 750 hektar är skog. Dessutom arrenderar Thomas ytterligare 850 hektar åkermark.

– På åkermarken är det hälften vall och hälften spannmål. Totalt omsätter vi cirka 25 miljoner kronor om året.

Tur i oturen

Av spannmålet blir det en mix av produkter, allt från maltkorn till öltillverkning och havre för hästfoder till grynhavre och brödvete. Vallodlingen ger både torkat hö och upp emot 25 000 balar pressat och torkat hösilage om året, där varje bal väger 350 kilo. Allt har tickat på enligt plan, till den ödesdigra högsommardagen i juli 2019. Ett brandflyg lyfte för en rutinflygning från näraliggande Karlstad flygplats. Av en slump upptäckte de att det brann i en ladugård på Toleruds gård.

– Det var tur i oturen. Dels att branden upptäcktes så tidigt, dels att vinden låg rätt och inte spred sig till andra byggnader. Branden fick ett våldsamt förlopp. Cirka 600 ton hö, till ett beräknat värde om cirka 2,5 miljoner kronor, gick upp i rök. Till det ska läggas värdet av byggnad och maskiner för ytterligare cirka tre miljoner kronor. Vi hade försäkrat, så den biten löste sig bra, även om det var mycket jobb.

Klimatvänlig satsning

Thomas började tänka nytt. Ladugården byggdes upp igen, dubbelt så stor. På taket installerades solceller som försörjer både de kraftfulla torkfläktarna och delar av gårdens övriga elbehov. 

Den klimatvänliga satsningen fortsatte i somras, då Thomas – med stöd av Klimatinitiativet – köpte en Volvo L25 Electric som komplement till den befintliga Volvo L60H.

– Det är bra för plånboken, men det är även bra goodwill för gården. Vi kan nu erbjuda klimatsmart hö till kunderna, torkat med el från solceller och lastat med en lastmaskin som går på el. El-hjullastaren är en perfekt gårdsmaskin, tycker Thomas. Tyst, stark och smidig. Med enklare gårdsjobb, klarar batteriet en hel arbetsdag. Vid tyngre sysslor kan den laddas över lunchen.

Ryktet om maskinen spred sig dessutom snabbt. Flera kollegor inom lantbruk har antingen provkört L25 Electric på Toleruds gård eller lånat hem den för provkörning.

– Vad jag vet är det fyra kollegor i Värmland som köpt en likadan L25 Electric, bland annat Sörby gård alldeles intill och Åhs säteri på Värmlandsnäs.

Som ägare till ett stort jordbruk, blir det mycket kontorsjobb för Thomas. För mycket, tycker han själv.

– Så här års, så vaknar man till liv igen och vill ut och jobba. Pappersjobbet är viktigt, men det är ute på åkrarna som jag trivs bäst.

 

  • Se film där Swecons produktspecialist presenterar den nya eldrivna hjullastaren Volvo L25 Electric.

Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462