blog_post

Bara Volvo på Sortera Recycling: ’’Det handlar om trygghet och kvalitet’’

09 maj 2023

– En del vill ”sprida riskerna” på flera olika maskintillverkare. Det är inte så smart, tycker jag, säger Peter ”Peppe” Bergström.

Sortera Group – med de tre affärsområdena recycling, materials och industry – omsätter cirka tre miljarder kronor och har omkring 700 anställda. Företaget har haft en hisnande utveckling sedan starten 2006. ”Peppe”, som började 2007, har varit med från start.

– Då var vi tio anställda och hade två lastbilar.

Lars Jönsson och Peter "Peppe" Bergström på Sortera Recycling.

Sortera har växt både organiskt och med uppköp. Recycling, som är riktat mot bygg- och anläggningsbranschen, är basen för verksamheten och i dagsläget finns det anläggningar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro.

40 ton i timmen


I Jordbro utanför Stockholm finns den största anläggningen, där också nya idéer testas för att utveckla verksamheten. Där sorteras 40 ton byggrelaterat avfall i timmen. Först grovsortering utomhus med materialhanterare, därefter finsortering i produktionslinan med magneter och siktstationer och slutligen en manuell sortering för bland annat sten, mässing och koppar.

–Det var 2012 som vi tog beslut att bara använda Volvo i verksamheten, från personbilar och lastbilar till grävmaskiner och hjullastare. Dels handlar det om trygghet och kvalitet, dels att vi som kund får en större förståelse från återförsäljarna, säger ”Peppe” Bergström.

Som exempel nämner han Volvo Lastvagnar som har en ”Sortera-standard” för de lastbilar som levereras till företaget. Det betyder att Sortera, utan krångel, får alla sina nya lastbilar precis som de vill ha dem.

– På Swecon har jag bara en kontakt, säljaren Lars Vidman i Södertälje. Han kan vår verksamhet och allt blir så mycket smidigare då.

Rullande serviceschema


Under 2022 köpte Sortera tre hjulgrävmaskiner EW180E, en materialhanterare EW240E samt en hjullastare L120H. Samtliga maskiner i verksamheten har fullserviceavtal med Swecon.

– Vi har ett rullande serviceschema som vi, om det behövs, själva kan justera via mySwecon. Om vi har hög beläggning dagtid, kan vi även få kvällsservice mot en extra kostnad. Det funkar mycket bra, säger Lars Jönsson som är anläggningsansvarig för enheterna i Jordbro och Rosersberg där 13 Volvo grävmaskiner och hjullastare är placerade.

Framtiden är som alltid svår att förutse, men återvinning har kommit för att stanna – och kommer att växa. Sortera planerar att utveckla verksamheten med återvinning av plast, som nu bränns i värmeverk. Dessutom tror ”Peppe” att de i framtiden kommer att ha mindre grävmaskiner i sorteringen samt även eldrivna maskiner.

– Vi väntar på en eldriven tio tons grävmaskin, en sån skulle passa oss bra. Men vi ska testa en liten tvåtonnare med sorteringsgrip i elektroniksorteringen. I grovsorteringen går vi mot mer finsortering, så där ska vi testa Volvos 14-tonnare. Lars Jönsson har spanat in Volvos eldrivna L120H som är på gång.

– Den är intressant för oss, men det är något vi måste räkna på.

Sorteras största anläggning ligger i Jordbro utanför Stockholm.

Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462