blog_post

Econova mäter sitt klimatavtryck med mySwecon

17 apr. 2023

Econova, med säte i Norrköping, är ett av Skandinaviens ledande trädgårdsföretag med de egna anrika varumärkena Weibulls och Hammenhögs i spetsen. Dessutom är Econova en innovativ aktör inom återvinning, som omhändertar och förädlar organiska restprodukter från bland annat skogsindustrin. Detta är något som familjeföretaget arbetat med sedan starten 1959 och som skapat ett brett sortiment av produkter och tjänster.

I dag har Econova ett 10-tal produktionsanläggningar från Älvkarleby i norr till Hässleholm i söder där Econova bland annat producerar olika jord-, frö- och jordförbättringsprodukter.

För snart två år sedan började Tobias Marklund som affärsutvecklare med ansvar för norra Sverige med Stockholm som sydlig utpost. Med en bakgrund som transport- och logistikchef på bland annat Svevia och Wibax, föll det sig naturligt för honom att även intressera sig för de cirka 25 hjullastarna som finns på Econova.

– På Wibax fick vi pris för vår utbildning av chaufförer och hur vi lyckades minska bränsleförbrukningen.


Med i kundpanel


När Tobias var i kontakt med Swecon för att diskutera Eco Operator-utbildning för cirka ett år sedan, kom samtalet också in på mySwecon och vad han önskade av tjänsten. När samtalet avslutades var Tobias med i den kundpanel som är delaktiga i mySwecons utveckling.

– Jag har efterlyst en funktion där man, för varje maskin, kan se bränsleförbrukning och klimatavtryck. Tidigare fick vi själva räkna ut det och det tog tid. Men det måste göras, både vi och våra kunder behöver de uppgifterna i vårt hållbarhetsarbete.

Det arbetet görs numera av mySwecon sedan slutet av förra året. Uppgifterna kan nu tas ut via mySwecon av respektive produktionsansvarig på Econova.

– Det är en stor förbättring. Dessutom kan vi, genom de information vi får, ge riktade utbildningar i Eco Operator. Ur ett ekonomiskt perspektiv är bränsleförbrukningen kolossalt viktig, eftersom den står för en tredjedel av den totala maskinkostnaden.

Nytt på önskelistan

Nu finns andra saker på Tobias Marklunds önskelista vad gäller mySwecon.

– Vi vill kunna exportera siffrorna från mySwecon till Excel och det är också på gång. Dessutom skulle det vara fint om man kunde logga chauffören som kör, som man redan gör i lastbilsvärlden. Det skulle vara en fördel då flera maskiner går i skift med flera olika förare.

Det sista är svårt, inser han, men utvecklingen av mySwecon imponerar.

– Swecon ska ha en stor eloge för arbetet med mySwecon. De är både lyhörda och entusiastiska inför utmaningar.

FAKTA mySwecon

  • mySwecon lanserades våren 2019 och är Swecons kostnadsfria kundportal. I mySwecon ges en tydlig översikt av kundens maskinflotta, maskinernas servicestatus, dokumentation och mycket annat.
  • I juni förra året uppdaterades mySwecon med ny design och nya funktioner för uppföljning av bränsleförbrukning, driftstimmar och klimatavtryck.
  • Portalen utvecklas i ständig dialog med kunderna. I dagsläget har mySwecon cirka 2 200 användare och ungefär 11 500 maskiner är anslutna.
  • Det är lätt att komma igång med mySwecon. Allt du behöver är ditt kundnummer hos Swecon och ditt Bank-ID.

Läs mer på www.swecon.se/myswecon


Relaterad information


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462


mySwecon - din digitala assistent på jobbet

Läs mer om mySwecon