blog_post

Eldriven Volvo gör jobbet på helelektriskt bygge

31 okt. 2023

Abbe Sjöberg är en rutinerad grävmaskinist som jobbat som egen sedan 1996. De senaste fem åren har han haft jobb i Sälen med omnejd genom Best Entreprenad. När byggandet där mattades av, kontaktades han av Matts Persson – entreprenör i Östersund – som han tidigare jobbat med.

Frågan han fick var: är du intresserad av att köra den nya helt eldrivna Volvo EC230 Electric vid bygget av förskolan Ottfjället i Östersund?

– Ja, det var ju lite speciellt, men... Det är kul att testa något nytt och jag hade aldrig kört någon elmaskin.

I somras drog bygget i gång sedan Abbe fått en introduktion av specialister från både Volvo CE och Swecon.

– Det som jag tänkte mest på innan, var det här med laddningen av maskinen. Jag var rädd att det skulle kunna vara lite struligt.

Inga problem


Sedan började avtäckningen och markarbetena – och det blev inte alls som Abbe befarade.

– Det har aldrig varit problem med laddningen. Jag har två laddare, en snabbladdare för kortare raster på dagen och en standardladdare för laddning på natten. Det är inga som helst problem, det enda som krävs är en smula planering av arbetsdagen.

Själva arbetet i maskinen är enbart en positiv upplevelse, enligt Abbe Sjöberg.

– Det första jag upptäckte är att maskinen jobbar utan vibrationer från motorn. Så behagligt det är, det enda som märks är ljudet från hydraulpumparna. Från början var det lite konstigt, men nu uppskattar jag det verkligen, säger Abbe.

Svarar direkt


– En annan positiv sak är att maskinen ger full effekt direkt, det är ingen bränslemotor som ska varva upp. Jag kan absolut tänka mig att fortsätta jobba med och t o m äga en EC230 Electric eller andra elmaskiner från Volvo i framtiden. Arbetet vid Ottfjällets förskola beräknas vara klart i november. Sedan är framtiden lite oklar för Abbe.

– Vi får se hur det blir, det ordnar sig – men jag kommer helt klart att sakna EC230 Electric.


FAKTA EC230 ELECTRIC

  • Den eldrivna grävmaskinen EC230 Electric, en av endast ett fåtal större batterielektriska grävmaskiner i branschen, lanserades framgångsrikt i Kina 2021.
  • Under 2023 körs EC230 Electric hos ett fåtal svenska kunder i lämpliga applikationer för att under 2024 rullas ut på bredare front genom olika former av hyreslösningar till kunder som har uppdrag eller arbetar i projekt där det finns krav på utsläppsfri drift.
  • Maskinen levererar samma prestanda som sin konventionella dieselmotsvarighet men utan lokala utsläpp, med avsevärt lägre buller och vibrationer och med förbättrad manövrerbarhet.
  • Volvo CE är sedan tidigare branschledande inom eldrivna kompaktmaskiner med minigrävarna ECR25 Electric, ECR18 Electric och EC18 Electric samt hjullastarna L25 Electric och L20 Electric.

FAKTA OM BYGGET AV OTTFJÄLLETS FÖRSKOLA

  • Förskolan Ottfjället i Östersund började byggas i juni och är EU:s första elektrifierade byggarbetsplats.
  • Det banbrytande projektet är resultatet av ett samarbete mellan Fossilfritt Sverige, Skanska, Volvo CE, Swecon och Östersunds kommun som en del av en satsning på att införa klimatkrav i offentlig upphandling.
  • Fossilfritt Sverige, som är ett regeringsinitiativ, har tillsammans med sex kommuner drivit projektet ”Klimatledarkommuner inom offentlig upphandling”. Östersunds kommun har identifierat elektrifieringen av arbetsmaskiner som ett område med stor utvecklingspotential. Därför krävde Östersunds kommun en elektrifierad arbetsplats vid upphandlingen av förskolan Ottfjället.
  • Cirka 95 procent av arbetsmaskinerna kommer att vara elektrifierade vilket minskar utsläppen med cirka 64 ton CO2e jämfört med traditionellt utförande. Enbart EC230 Electric på 23 ton och en L25 Electric från Volvo CE förväntas bidra med en tredjedel av utsläppsminskningen.

 

Relaterad information


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462