blog_post

Grävsystemet Dig Assist ökar snabbt - 300 system sålda

04 okt. 2023

Dig Assist presenterades av Volvo CE på mässan Bauma redan 2016. Efter funktionalitets- och kvalitetstester samt tusentals testtimmar hos kunder i tre pilotländer, introducerades Dig Assist i Sverige 2018 i några utvalda maskiner.

– Vi var ganska tidigt inne på att vi skulle satsa på Dig Assist. Den första maskinen med Dig Assist köpte vi 2019 och med den nya Volvo ECR235EL har vi fyra maskiner utrustade med Dig Assist, säger Torbjörn Stensson och fortsätter.

Albin Hagenbrant, maskinförare, med Jennie och Torbjörn Stensson, ägare


– Det var en liten inkörningsperiod, men Dig Assist utvecklas ständigt och blir bättre och bättre. Förarna är nöjda och det är det viktigaste.

Albin Hagenbrant anställdes hos Stenssons Entreprenad så sent som i november förra året. Då var den nya maskinen, som han nu kör, redan beställd.

– Det är första gången jag får jobba i en splitter ny maskin. Det var en ganska härlig känsla.

Hade rätt

Tidigare har Albin jobbat med ett annat grävsystem, men Dig Assist var inga problem.

– Mina kollegor har pratat gott om Dig Assist, så jag hade förhoppningar om att det skulle gå bra. Och de hade rätt: Dig Assist är väldigt enkelt att hantera och jag har sluppit slösa tid på att sitta i supporten, skrattar han.

Albin Hagenbrant, maskinförare på Stenssons Entreprenad.


Dig Assist har alltså på kort tid sålts till 300 Swecon-kunder och Kristofer Karlsson, produktspecialist på just Dig Assist, är fortsatt optimistisk.

– Vi ser ett ökat intresse från våra kunder att köpa en ny maskin med Dig Assist färdig från fabrik. En av fördelarna med det integrerade systemet är vågfunktionen samt möjligheten att ansluta tilläggstjänster som Connected Load Out och Task Manager.

"Busenkelt"


Den nya tekniken kan vara avskräckande för vissa, men Kristofer har en sedelärande historia ur verkliga livet.

– Jag skulle göra en nyleverans och kom ut till maskinen. Där satt en gentleman på dryga 60 år och han var inte jätteglad över att få ett grävsystem i maskinen som chefen köpt. Vi gick igenom allt och innan jag åkte så fick han mitt nummer och han lovade att ringa om han hade något problem. Både två och tre veckor gick och jag blev lite nyfiken hur det hade gått, så jag ringde upp. Mannen svarade glatt och sa: ”Du, det här var ju busenkelt”.

Kristofer Karlsson, produktchef Dig Assist på Swecon.


Torbjörn Stensson startade sitt entreprenadföretag 2002 i Torestorp, Marks kommun. Den första maskinen var en Volvo EW150C som han körde själv. I dag har företaget ett 20-tal anställda, samt ytterligare ett tiotal inhyrda medarbetare.

Ordning och reda


Maskinflottan består, med ett undantag, av Volvo, bland annat 13 grävmaskiner, fyra hjullastare och två dumprar. Ordningen och reda, samt ett utvecklat miljötänkande, prioriteras högt på företaget.

– Vi köpte vår första miljömaskin 2007. Vi använder miljöoljor i maskinerna och kör de flesta maskinerna på HVO-bränsle. I höst ska en ny Volvo EC250E Hybrid levereras till Stenssons Entreprenad, något som stärker miljöprofilen ytterligare.

– Även den ska ha Dig Assist. Vi tror på Dig Assist, det är redan bra och har stor potential, säger Torbjörn Stensson.

Kristofer Karlsson och Stefan Böregård, Swecon, överlämnar den nya Volvo ECR235EL till Stensson Entreprenad.


FAKTA Dig Assist

  • Dig Assist i kombination med Volvo Co-pilot är en samling verktyg utformade för att leverera noggrannhet vid grävning på betydligt mindre tid jämfört med konventionella metoder. Oavsett om du jobbar med markplanering, dikesgrävning, släntning eller skapar markprofiler blir arbetet med grävning snabbare, enklare eller säkrare.
  • 2D är avsett för ytjustering och släntarbeten och använder realtidsdata för att lotsa till det perfekt utförda jobbet.
  • In-Field Design gör tidskrävande jobb enklare med hjälp av navigationsteknik som ger noggrannhet ner till centimeternivå vid exempelvis dikning samt förberedelser för grunder, uppfarter och pooler.
  • 3D är det perfekta valet för komplexa och större infrastrukturprojekt. Topcon 3DMC för Dig Assist erbjuder full tredimensionell funktionalitet, så att designen kan laddas upp direkt till Volvo Co-pilot. Importera bara en projektfil och börja arbeta.

Läs mer på www.swecon.se/digassist


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462