blog_post

Michaelssons Lantbruk gör stora besparingar med eldriven hjullastare

02 okt. 2023

Michaelssons Lantbruk i Stora Skedvi utanför Hedemora är navet i en så kallad suggring. På Michaelssons moderna gård – den nyinvigdes 2017 efter en ny- och ombyggnad – insemineras de drygt 1 000 suggorna i nätverket.

En sugga är dräktig i cirka 115 dagar och 4–5 veckor innan nedkomst, flyttas de ut till de fem satellitgårdarna i nätverket där kultingarna föds. Kultingarna levereras därifrån till slakt efter sex månader, men innan dess har suggorna skickats tillbaka till Michaelssons Lantbruk för en ny insemination.

– I snitt får varje sugga 2,3 kullar om året och nätverket levererar 25 000–30 000 slaktgrisar till Siljan Chark varje år.

Det finns även några galtar på gården, men de spelar en marginell roll i produktionen av kultingar.

– Suggorna får nosa på galtarna för att bli brunstiga, innan de insemineras. Vi kallar våra galtar för ”konsulter”; de vet hur det ska göras, men kan inte själva, skrattar Anders.

Räknade fel


I många år hade Michaelssons Lantbruk en Volvo L35 av årsmodell 2000. Den mockade ut i stallarna, körde in ny halm och nytt foder samt flyttade suggor i specialgjorda lådor. Efter drygt 20 år i tjänst, så hade den gjort sitt och Anders sökte en ersättare.

– Min son Per är tekniskt intresserad och vi började undersöka de elmaskiner som fanns. Vi fastnade för Volvo L25 Electric och jag räknade på vad den skulle kosta i drift jämfört med en dieseldriven.

Men Anders räknade fel – men åt rätt håll.

– I efterhand visade det sig bli ännu billigare än jag räknade med. Jag trodde det skulle gå åt mer el. Den gamla L35:an drog diesel för närmare 80 000 kronor om året, den nya elmaskinen drog el för lite drygt 5 000 kronor det första året.

Bra för alla

Det räcker inte med bättre driftsekonomi samt bättre miljö för både människor och djur.

– Den nya maskinen gör exakt samma jobb som den gamla. Ändå har maskintimmarna per år sjunkit från 900 timmar på den gamla till 600 timmar på den nya. Den senare är ju aktiv bara när hjulen snurrar. Det är bra för andrahandsvärdet, säger Anders och lägger till.

– Dessutom är L25 Electric rolig att köra, jag passar på så fort jag får tillfälle. Men man får ändra körstil och vara försiktig med gasen, elmaskinen levererar full kraft mycket snabbt.




Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462