blog_post

Norrmalms lantbruk: ”Volvo L25 Electric gillas av både oss och djuren”

07 mar 2023

Norrmalms lantbruk i Vännäs, ett par mil utanför Umeå, är ett familjejordbruk som satsat på mjölkproduktion. De stora ligghallarna rymmer 165 mjölkkor – huvudsakligen Holstein, men även Jersey och SRB – och varje dag kommer mjölkbilen för att hämta cirka 4 500 liter mjölk för leverans till Norrmejerier i Umeå.

Men gården rymmer så mycket mer. Totalt finns det cirka 500 djur, utöver mjölkkor även kvigor samt kalvar för köttproduktion.

– Vi har avtal med ICA Kvantum i Umeå dit vi levererar två djur varannan vecka, kött paketerat med vårt firmanamn, säger Hanna Lundberg som, tillsammans med systern Frida och hennes sambo Nico, stegvis håller på att ta över verksamheten efter föräldrarna Ivan och Ellinor Lundberg.

Viktiga maskiner

Dessutom har Norrmalms lantbruk, i mindre skala, börjat odla korn. Betesmarkerna på cirka 100 hektar, samt ett skogsinnehav på cirka 450 hektar, kräver också arbetsinsatser.

Det säger sig självt att effektiva arbetsmetoder är helt nödvändiga. Viktigaste maskinen på gården sedan ett par år tillbaka är hjullastaren Volvo L60H Light Duty.

– Den är anpassad för lantbruk och är den maskin på gården som går absolut mest, minst 100 timmar i månaden. Utan den skulle vi inte klara oss, den gör allt från flyttning av höbalar till snöröjning, säger Nico.

Sedan i maj har den dock fått konkurrens av en Volvo L25 Electric.

– Vi fick den i samband med vårbruket, så då hann vi inte bekanta oss så mycket med maskinen, säger Nico som ändå börjat uppskatta storheten med den lilla elektriska lastmaskinen.

– Vi ska ha L25:an på en annan gård som också tillhör jordbruket. Tanken är att den ska ersätta en gammal hjullastare utan midjestyrning, skrapa gångar, utfordra djuren och mycket annat.


Gillas av alla

Maskinens fördelar har han dock redan upptäckt i arbetet på Norrmalms lantbruk.

– Den är tyst och det blir inga avgaser. Det gillar både vi och djuren. Den är också väldigt enkelt att ta sig i och ur, det är viktigt för oss. Dessutom är den liten och smidig, den kan jobba där L60 inte får plats, säger Nico.

Batteritiden är en parameter som Nico och Hanna ännu inte riktigt utforskat, särskilt vintertid.

– Men vi har satsat på en snabbladdare också, så då kan vi ladda maskinen över lunch om det behövs.

Relaterad information


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462