Hannovers elektriska vision: en satsning på hållbar innovation

22 feb. 2024

Elektrifieringen av flottan är en viktig del av Hannovers ambitiösa plan för att uppnå klimatneutralitet till 2035 – en snabbare tidsram än det ursprungliga målet 2050. Det är ett mål i linje med Volvo CE som syftar till att göra betydande koldioxidminskningar år 2030 och nå noll nettoutsläpp av växthusgaser i hela värdekedjan till 2040.

Huvudstaden i Niedersachsen i Tyskland lade fram sin holistiska syn på koldioxidutsläpp redan 2018 under devisen "Hannover stromert", bokstavligen översatt som "Hanover strömmar", och en referens till deras ambitioner om elektromobilitet. Ett av målen är att öka andelen elfordon i den kommunala flottan på cirka 1 000 fordon – varav de flesta är lastbilar, men även traktorer och entreprenadmaskiner. Det syftar också till att endast ha eldrivna lösningar vid varje byte och nyköp.

En grön början

Staden har odlat träd i en särskild plantskola sedan 1996, som sedan planteras om i stadskärnan. När den kommunala trädplantskolan i stadsdelen Bothfield i nordöstra Hannover skulle byggas om, så lade staden ut ett anbud som krävde en 5-tons kompakthjullastare som kunde användas med flera olika redskap.

Volvo L25 Electric hjullastare från Swecon

Med tanke på att staden redan siktade på att använda sin befintliga Volvo L35G-hjullastare för projektet, föreslog Volvo CE och återförsäljaren Swecon att att lägga till nollutsläppsmaskinen Volvo L25 Electric för att uppfylla uppdraget, inklusive de hållbara fördelar som en eldriven maskin för med sig.

Den elektriska maskinen sattes i drift i projektet, som innebar markarbeten för att bygga en lekplats, tillsammans med en demomaskin av den 2,8 ton tunga minigrävaren Volvo ECR25 Electric.

Högpresterande elektromobilitet

Trots att de arbetade under kalla och snöiga förhållanden, berömde förarna Vanessa Raute och Merle Rittmeier maskinernas prestanda.

Vanessa sade: "Maskinerna fungerade fantastiskt. Det gick snabbt och enkelt att komma igång – och resultatet är bra prestanda, komfort och enkel kontroll. Den är verkligen tyst, fri från avgaser och i princip vibrationsfri.”

Föraren Vanessa Raute i sin Volvo L25 Electric

De berömde också den detaljerade genomgången och utbildningen de fick av Swecons produktchef Tobias Speiser, vilket gjorde att de omedelbart kunde använda maskinerna optimalt.

Tack vare låg ljudnivå och noll avgasutsläpp var L25 Electric också det perfekta alternativet för lastningsarbete inomhus i depån. ”Särskilt i hallen är tyst drift utan dieselavgaser en stor fördel. Och vi kan ladda här över natten på ett vanligt 16-ampers uttag.”

Medan ström för laddning var lätt tillgänglig inne i depån, rapporterade förarna att de behövde göra justeringar av sitt arbetsschema när de kör utomhus med värmen på – för att säkerställa optimal körtid. För framtida projekt siktar de på att dra fördel av Volvo CE:s växande portfölj av flexibla laddningsalternativ, såsom mobila energilagringssystem, utformade för att göra laddning utanför nätet enklare.

Volvo ECR25 Electric med föraren Vanessa Raute

En pågående resa

Under driften av de elektriska maskinerna registreras drifttimmar, laddningstid och underhållskostnader och jämförs med de dieseldrivna motsvarigheterna. Resultaten från detta projekt kommer att vara avgörande för både staden Hannover och Volvo CE – för att kontinuerligt finjustera det elektriska ekosystemet – faktorer som batteritid, laddningsmöjligheter och infrastruktur.

"Vi kommer att veta mer om några år," sade Robert. ”För tillfället är vi pionjärer med vår depå. Förutom elektriska handverktyg, så finns det ingen annan erfarenhet inom maskinsektorn. Vi kommer att ha en eldriven traktor och en elektrisk gräsklippare som förhoppningsvis är på plats snart. Men självklart måste det vara ekonomiskt lönsamt.”

Han tillade att han hoppas kunna installera solenergisystem i depån. Installationen av förnybar energi kommer att ytterligare förbättra deras pågående övergång koldioxidneutralitet – i linje med det slutliga målet för "Hannover stromert".


Relaterad information


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462