blog_post

Från sommarvikarie till Volvo CE Masters

08 jan. 2024

Reservdelssäljare på Swecon var absolut inget som Ida drömde om för några år sedan. Efter nian på skolan i Löberöd valde hon att plugga tre år på ridgymnasiet i Flyinge.

– På gården i Brödåkra, där jag växte upp, har vi alltid haft hästar. Mamma har tävlat i hästhoppning och det var naturligt att jag och storasyster Sara också började rida och tävla. Jag hade funderingar på att jobba med hästar efter gymnasiet, men kände under de tre åren i Flyinge att det inte var något för mig.

Strax före studenten öppnade sig i stället en annan möjlighet. Ida fick erbjudande om ett sommarjobb på Swecon i Staffanstorp. I åtta veckor var hon lite av allt-i-allo, plockade bland annat order på lagret, inventerade och körde budbil.

– När jag gick hem efter sommarjobbet, visste jag inte riktigt vad jag skulle göra. Efter ungefär två veckor hemma hörde reservdelschefen Carl-Gunnar Borg av sig och undrade om jag ville komma in och jobba igen.

Lite senare blev ett jobb som reservdelssäljare ledigt. Ida sökte och fick det. Och på den vägen är det.

– Jag hade i stort sett inga tekniska kunskaper, men jag har gått flera utbildningar online. Dessutom har jag frågat mig fram, både på verkstaden och bland andra kollegor, och lärt mig undan för undan.

Övertalades


Så pass bra gick det att Ida i höstas fick frågan av sin chef om hon ville vara med och tävla i Volvo CE Masters tillsammans med de tre serviceteknikerna Marcus Lennartsson, Alexander Jeppsson och Niclas Roth på Swecon i Staffanstorp. Ida var först tveksam – skulle hon verkligen kunna bidra? – men efter snack med de övriga i laget, så övertalades hon att tacka ja.

– Dessutom sporrade det lite att jag skulle vara första tjej någonsin att vara med i Volvo CE Masters. Jag är ju tävlingsinriktad och det är roligt att visa att även tjejer kan i en mansdominerad bransch.

Ett enda fel


I den svenska deltävlingen vann gänget från Staffanstorp. De hade ett enda fel av de totalt 90 frågorna som skulle lösas på tid. Nu väntar europeisk regionfinal i tyska Konz i februari och kanske världsfinal i Eskilstuna i vår.

– Vi firade aldrig segern i den svenska uttagningen. Vi spar det till Eskilstuna, skrattar Ida.

Hur det än går i Volvo CE Masters, så har Ida hittat rätt på Swecon. Hästintresset lever fortfarande och tillsammans med storasyster Sara tränar de upp det tvååriga halvblodet Ella att bli en duktig hopphäst.

– Det räcker för mig att syssla med hästar på fritiden, jag trivs riktigt bra på Swecon och har inga planer på att byta jobb. Tvärtom, när jag lärt mig ännu mer, hoppas jag att jag kan gå vidare inom Swecon. Kanske till något mer utåtriktat med ännu mer kundkontakt.

Namn:
Ida Persson

Ålder:

22 år

Familj:

Mamma, pappa och storasyster

Bor:

Hyr ett litet hus utanför Utteröd utanför Eslöv

Fritidsintressen:

”Jag är uppvuxen på en gård och har ridit sedan jag var liten. Hästar är fortfarande ett stort intresse. Sedan gillar jag att gymma, det gör jag cirka fyra dagar i veckan.


FAKTA Volvo CE Masters

  • Volvo CE Masters är en tävling som arrangeras av Volvo Construction Equipment för att lyfta fram och premiera den duktiga verkstadspersonalen hos Volvos alla återförsäljare.
  • Efter flera uttagningstävlingar utses representanter för fem regioner: Europa, Nordamerika, Sydamerika, Asien och region International. Tävlingsmomenten är både teoretiska och praktiska.
  • Världsfinalen hålls i Eskilstuna i början av maj 2024.

Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462