news

Hjullastaren Volvo L35G blev en effektiv snöröjare

03 mar 2015

Den tekniska lösningen fanns inte, men Marcus Jakobsson visste vad han ville ha: en Volvo L35G med ett oberoende hydrauluttag bak för att effektivisera snöröjningsjobbet. Uppdraget gick till Swecon och i dag är Marcus mer än nöjd. – Jag är väldigt imponerad av Swecons produktsupport och Konny Östman på Swecons kontraktverkstad Lantmännen Maskin i Visby.

Sedan 2003 driver Marcus Jakobsson i Romakloster företaget GSG Gotland. I somras blev han tillfrågad av Nybergs Entreprenad om han kunde åta sig en del av snöröjningen för Gotlandshem, närmare bestämt i Väskinde, Tingstäde och Slite. För det behövde Marcus en smidig och effektiv maskin och det var ingen slump att han vände sig till Swecon i Visby.

Krävde nytänkande

Problemet – eller det som såg ut som ett problem – var att det inte fanns någon kompakthjullastare i standardutförande som uppfyllde Marcus krav. 

– Jag ville ha en maskin med en klaffskopa fram och sandsspridare bak, så att jag kan röja snö och sanda samtidigt. 

Säljaren Urban Gustafsson kopplade in Swecons Fredrik Askling, produktspecialist på eftermarknad. Genom att studera kopplingsschemat kom han fram till att en extra hydraulpump skulle kunna användas. Inte bara det, denna pump skulle kunna – med ett reglage i hytten – kunna ställas för att försörja en egen krets till det bakre uttaget med steglös flödesreglering.

– Pumpen levereras i maskinen från fabrik och sedan gjordes ombyggnationen på vår verkstad för att få oberoende flöde bak och fram. Det här är ett bra och kostnadseffektivt alternativ till andra maskinlösningar, dessutom finns ju alla de fördelar som en Volvo hjullastare har, säger Urban Gustafsson.

40 liter/minuten

Den extra hydraulpumpen levererar upp till cirka 40 liter i minuten och regleras steglöst från hytten. Med en enkel modifiering av Volvos kompakthjullastare blir alltså maskinen en effektiv och smidig redskapsbärare som kan använda två flödeskrävande hydrauliska redskap samtidigt utan att de påverkar varandra. Marcus är mer än nöjd med maskinen.

– Ja, det blev faktiskt bättre än förväntat. Jag är väldigt imponerad av Swecons verkstadskunnande. Nu har jag en maskin som fungerar precis som jag vill i snöröjningen. Och till våren kan jag koppla på en sopvals och samtidigt ha med en extra vattenbehållare på en pallgaffel som jag kopplar på det bakre BM-fästet.

Men smakar det, så kostar det. Så brukar det heta i varje fall, men Marcus håller inte med.

– Jag kollade givetvis på andra alternativ också. Men då handlade det om mindre hjullastare som inte är lika bra. Volvo var utan konkurrens det prismässigt mest förmånliga.

Fakta GSG Gotland

Sedan 2003 driver Marcus Jakobsson i Romakloster företaget GSG Gotland. Han har en anställd, men en maskinpark som klarar de flesta förekommande entreprenaduppdragen: en L70D, L110E, en L120G, en A35C och tre grävmaskiner: EC35, EC140 och EC210.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462