news

​Specialutrustad Volvo ECR235C banar väg för Facebook

14 dec 2015

När Facebooks serverhallar i Luleå behöver mer kraft i form av ny fiber så krävs ett omfattande arbete över hela landet. 125 mil kabel från Örebro i söder till Luleå i norr. Ovanför Östersund på väg mot Piteå jobbar Aspsjö Entreprenad med en specialutrustad Volvo ECR235C för att få den digitala motorvägen på plats.

I Aspåsnäset i Krokom strax utanför Östersund driver Karl-Erik Karlsson Aspåsnäsets Gräv AB. Företaget har funnits sedan 1989 och har 15 anställda. Verksamheten består till största delen av olika typer av markarbeten och gräventreprenader där det kan handla om allt ifrån större vägbyggen till att markplanera för jordvärme i en privat trädgård.

Gemensamt bolag

Just nu arbetar Karl-Erik och hans kollegor på ett stort projekt där Skanska är uppdragsgivare. Projektets syfte är att lägga fiberkabel mellan Junsele och Sveg. Telias dotterbolag Skanova driver projektet. Facebook har sina serverhallar i Luleå och nu ska fiber förstärkas för att kunna öka hastighet o.s.v. Aspåsnäsets gräv blev tillfrågade om de kunde åta sig entreprenaden. Tillsammans med NO Sjöstedt AB startades ett separat bolag för att utföra uppdraget. Ett stort grävarbete som startade i maj 2015 och beräknas pågå till hösten 2016.

Unik funktion med säkerheten i fokus

För ändamålet har företaget med hjälp av Swecon specialutrustat en bandgrävare Volvo ECR235C med olika typer av hjälpmedel och specialtillbehör. Allt för att kunna utföra olika moment i projektet utan att behöva avbryta arbetet. Bland annat drar man med sig en vagn med tre kabeltrummor och ett kassettsystem för att kunna utföra snabba byten.

– Snabba byten då behovet uppstår är jätteviktigt. Framförallt för säkerheten. Då vi arbetar på allmänna vägar är det viktigt att inget händer, berättar Karl-Erik.

Flexibel partner

Aspåsnäsets Gräv AB har en bred repertoar och kan utföra de flesta typer av grävarbeten. Mycket tack vare sin flexibilitet och med hjälp av pålitliga maskiner.

– Vi väljer gärna Volvo. Sedan 2006 har vi varit Swecons kund. Vi tycker inte att det finns någon anledning att frångå ett vinnande koncept. Vi kan specialutrusta våra maskiner och vara precis så flexibla som våra kunder önskar. Eftersom vi kan byta utrustning så smidigt så behöver vi inte heller ha en enorm maskinpark. Istället kan vi vårda de maskiner vi har och låta dem vara basen, fortsätter Karl-Erik. Dessutom finns reparationsmöjligheter i varenda liten håla, även här i Norrland, fortsätter han. 

Just nu har man nått fram till Sveg och arbetet fortsätter. Trots ett stort projekt är byggtiden relativt kort. Aspsjö Entreprenad gräver vidare.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462