news

​Swecon får Turebergs Åkeri att rulla ännu bättre

17 jul 2015

 När Turebergs Åkeri i Sollentuna sjösatte den stora utbytesplanen för sina anläggningsmaskiner föll valet på Swecon. – Vi måste ha en partner med närvaro i hela Sverige. Dessutom, Volvos servicemaskiner i storleken L60 och L70 – som är mycket viktiga för oss – står i en klass för sig, säger Daniel Bergholtz, vd för Turebergs Åkeri.

Turebergs Åkeri med 180 anställda och cirka 600 miljoner kronor i omsättning har utvecklats mycket snabbt sedan starten 2007. Men ägaren och grundaren Daniel Bergholtz är långt ifrån någon ”färsking”.

Redan 1989 startade han ett bolag med fokus på avfallshantering och återvinning. Företaget blev en betydelsefull aktör i branschen och 2005 sålde Daniel verksamheten till SITA samtidigt som han fick anställning i den stora koncernen.

– Men jag hittade inte riktigt min roll där, det var för stort. Så efter två år valde jag att hoppa av och starta Turebergs Åkeri. Det har gått bra, jag har jobbat hårt och har bra medarbetare. Naturligtvis beror det även på att vi fyllde ett behov på marknaden, säger Daniel Bergholtz.

Turebergs Åkeri har specialiserat sig på tjänster inom infrastrukturprojekt, recycling och transporter. Förutom de cirka 180 anställda sysselsätter man lika många som underentreprenörer och har verksamhet i hela Skandinavien, men med tyngdpunkten i Sverige.

Daniel vill bygga likviditet i bolaget eller investera i exempelvis fastigheter, inte binda stora pengar i maskiner och utrustning.

– Våra maskiner är givetvis mycket viktiga för verksamheten, men vi ser den kostnaden i ett större perspektiv. Maskinkostnaden kan vara svår att kalkylera långsiktigt om man äger maskinerna, det är en osäkerhet vi vill ta bort.

Stort utbytesprogram

Med ett 60-tal egna maskiner valde därför Turebergs Åkeri att sätta ett utbytesprogram i sjön där maskinerna stegvis ersätts med leasade maskiner på femåriga avtal där service och reparationer ingår. Och vid en upphandling föll valet på Swecon.

– Det fanns en annan leverantör som kunde konkurrera, men en viktig faktor var Volvos överlägsenhet när det gäller hjullastare i storleken L60 och L70. De har en teknisk nivå och komfort som ingen kan matcha.

Avtalet med Swecon, med finansiering genom Swecon Finans, började gälla vid årsskiftet. Redan efter ett knappt halvår har Turebergs åkeri fått in 16 nya Volvomaskiner i verksamheten, nio hjullastare och sju grävmaskiner.

– Jag är mycket nöjd med hur det fungerar. Den ursprungliga planen var att byta ut 30 maskiner de första två åren, men nu tror jag snarare att det blir bortåt 40 nya maskiner, säger Daniel Bergholtz.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462