news

Volvo EC220E – ett självklart val för Ragnsells Häradsudden: ”Vi föll direkt, vi är helnöjda!”

21 dec 2015

När Ragnsells Häradsudden AB bestämde sig för att inte längre hyra utan i stället investera i en egen grävmaskin var valet enkelt. Det blev en blå.

Ragnsells Häradsudden AB, som hanterar och återvinner avfall, köpte och tog över den före detta kommunala deponin i Norrköping i januari tidigare i år. Det de upptäckte ganska snart var att deponin där det förvaras ickefarligt avfall var full.

– Dessutom insåg vi att det fanns mycket brännbart material i deponin som vi skulle kunna återvinna, förklarar Erik Gustafsson, platschef vid Ragnsells Häradsudden AB.

Erik Gustafsson och hans anställda började gräva ur och lyckades succesivt minska sopberget.

– Och det var här som tanken på en egen grävmaskin dök upp, förklarar Erik Gustafsson. 

Ett sätt att spara pengar 

I den så kallade återvinningslinan flyttas gammal deponi till en skaksikt och två vindsiktar där det siktas. Med hjälp av en grävmaskin matas deponin in i ena änden och kommer ut i tre olika storlekar i den andra änden. I varje fraktion sorteras allt skrot ut och i vindsiktarna separeras allt tungt material som till exempel betong och tegel bort från det brännbara.

Ragnsells Häradsudden AB hyrde till en början en grävmaskin men upptäckte ganska snart att det blev onödigt dyrt.

– Grävmaskinen används åtta timmar om dagen i återvinningslinan och även till andra arbeten utöver det. Vi insåg att vi skulle spara mycket pengar på att köpa in egen utrustning i stället, berättar Erik Gustafsson.

Sagt och gjort. Grävmaskinsföraren och företagets produktionsledare begav sig till Eskilstuna för att provköra.

Arbetsmiljön viktig

Väl i Eskilstuna testade de olika grävmaskiner, bland annat en demomaskin som de båda föll för direkt – den nya Volvo Ocean Raceversionen av EC220E.

– Maskinen föll i väldigt god jord hos grabbarna som ska köra den. Den är snygg, ombonad, fräsch och extrautrustad med till exempel bra stereo och inbyggt lasersystem. Det är saker som är viktiga. Dessutom sticker den ut tack vare att den är blå, menar Erik Gustafsson.

Och det är viktigt, poängterar han, att de som ska arbeta med maskinerna får vara med och påverka valet av maskin.

– Ja, det är ju deras arbetsmiljö det handlar om, och den är verkligen värd att investera i.

”Helnöjda och taggade”

Ragnsells Häradsudden AB var ett av de första företagen att köpa den nya modellen och eftersom grävmaskinen var ett demoexemplar levererades den omedelbart. Och det var kanske tur att det gick fort för dagen efter att grävmaskinen levererades sattes den i arbete. Med en mycket nöjd och glad grävmaskinist vid spakarna.

– Att det gick så fort var verkligen mycket värt för oss. Alla är helnöjda och taggade. Den här maskinen, tillsammans med skaksikten, är hjärtat i återvinningslinan när vi gräver ur deponin och det är en viktig del av vår verksamhet, säger Erik Gustafsson och tillägger:

– Sedan är det riktigt roligt att kunna köra den helt i egen regi.

Vill expandera

Ragnsells Häradsudden AB har verksamhetsytor motsvarande 26 hektar med möjlighet att expandera och avsikten är att utveckla deponiverksamheten i Norrköping till en toppmodern återvinningsindustri. Företaget har i dag åtta anställda, men den siffran kan komma att ändras.

– Vi har gjort rätt många stora investeringar och vi har byggt och förbättrat mycket under året. Bland annat ett baltält där vi tar emot tidningspapper, ett helt nytt bränslelager och blandningsstationer för askor och jordar. Och det finns planer på att fortsätta växa ännu mer.

Den nya blå familjemedlemmen lär ha att göra.

Fakta maskinpark Häradsudden

 • 1 st EC220E
 • 2 st L120
 • 2 st L60
 • samt 1 st inhyrd lastmaskin som planeras ersättas av en ny L120 alt. L150

 • Kontakt

  Fredrik Rigö

  Chef Marknadskommunikation

  Telefon: +46105563462