news

Därför väljer allt fler en begagnad maskin

13 jan 2016

I en tid då det ständigt ställs nya och allt högre krav på anläggningsmaskiner behöver maskinerna också bytas allt oftare. Det har i sin tur lett till att efterfrågan på begagnat har ökat kraftigt. Och fördelarna med att köpa begagnat är många.

– Bara de sju, åtta senaste åren har omsättningen på begagnade maskiner hos oss fördubblats. Vi märker verkligen av en mycket större efterfrågan på begagnat, berättar Mats Andersson som är försäljningschef för begagnade maskiner vid Swecon.

Höga krav och korta projekt

Enligt Mats Andersson finns det flera orsaker till att begagnatmarknaden går bättre än någonsin.

– I dag ställs det högre krav på att man som entreprenör har den maskin som uppdragsgivaren behöver och att maskinen är rätt utrustad. De uppdrag man får sträcker sig dessutom många gånger bara ett par tre år framöver och då är det för dyrt att varje gång köpa nytt, förklarar han.

Alltid garanti

På Swecon arbetar tre personer med att värdera, marknadsföra, anpassa eller hitta maskiner för särskilda behov, allt efter vad säljarna och kunderna önskar. Och det kan vara maskiner från hela Sverige.

När en kund står inför en maskinaffär finns det oftast ett inbyte med som ska hanteras och då hör säljarna av sig till Mats och hans kollegor som skickar ut en besiktningsman till kunden för att besikta inbytet. Tack vare besiktningen vet Swecon exakt i vilket skick maskinen i fråga är vilket också är en trygghet den dagen maskinen ska säljas till en ny kund.

– I och med detta kan vi erbjuda garanti även på en begagnad maskin, en Volvo Approved Used, som försäkrar köpare om att maskinen är inspekterad och ge den höga standard och trygghet som man förväntar sig av en Volvo. Volvo Approved Used innefattar dessutom en ettårig garanti, förklarar Mats Andersson.

Efter besiktning tas maskinerna emot på Swecons olika anläggningar runt om i landet. Tack vare det stora nätverket kan man som kund till exempel bo i Kiruna men ändå köpa en maskin från Staffanstorp och få den levererad. 

Stort utbud av redskap 

Begagnatverksamheten har alltid varit en viktig del av Swecons totala affär och alltid en intressant del för kunden. Förutom maskiner erbjuds även ett stort sortiment av begagnade redskap.

– När vi tar in maskiner kanske inte utrustningen passar till nästa kund. Kunden kanske vill ha en annan skopa till exempel och därför utrustar och designar vi maskinen efter kundens önskemål. Det innebäratt man som kund slipper köpa på sig saker som man ändå inte vill ha, förklarar Mats Andersson.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462