news

Eco Operator förarutbildning - en lönsam tankeställare

18 jan 2016

Egentligen är det självklart. Med Eco Operator går jobbet fortare, man får mer gjort – och samtidigt spar man bränsle och maskinens miljöpåverkan minskar.
– Det här var en riktigt bra utbildning och en nyttig tankeställare, säger Johan Berge, vd på Berges 
Schakt och Transport i Södertälje efter Swecons utbildningsdag på Volvo Customer Center i Eskilstuna.

Swecons utbildning i Eco Operator är förmodligen Sveriges mest lönsamma. Genom att tänka och jobba lite annorlunda, minskar bränsleförbrukningen med 15–25 procent. Var och en kan lätt räkna ut vad det betyder för just sin verksamhet.

Och på köpet blir jobbet gjort mer effektivt och slitaget på maskinerna minskar.

– Det handlar väldigt mycket om att glömma det man tror är rätt och ändra beteende. Som att inte rutinmässigt ge full gas, Volvos maskiner är byggda för att ge maximal styrka redan vid låga varvtal. 

Berges Schakt och Transport i Södertälje hade bokat in en utbildningsdag sista lördagen i september med 36 anställda och anslutna. Gruppen delades upp i två delar för förmiddagens teoridel som sköttes av Swecons experter Martin Karlsson och Urban Gustafsson.

Vardagssituationer

Här avhandlades en rad vardagssituationer som påverkar produktivitet, slitage, bränsleförbrukning och miljöpåverkan. Som rutiner för att fylla på bränsle och tomgångskörning till hur man planerar och underhåller transportvägar. 

Just tomgångskörningen gav Linus Jansson, som kör en Volvo EW160 för Boanders i Nykvarn, en tankeställare.

– Det var ju rena mardrömmen när de visade en tabell över hur mycket tomgångskörningen kostar. Det var nyttigt, här kan nog många skärpa till sig.

För Håkan Karlström, som till vardags är mekaniker och maskinist på BST, fanns det också ahaupplevelser, trots att han tidigare gått en ekoutbildning för truckar. 

– Det var en bra repetition, men så fanns det också helt nya grejor. Som den där knappen på nya hjullastare där man kan ställa in varvtalet för växling. Det borde man ju ha bättre koll på, lite onödigt att köra på ”heavy” hela tiden.

Överraskad

Även Jonathan Segerström, som kör en 23-tons grävmaskin för FTS Lundby AB, var mest överraskad av hur mycket tomgångskörningen kostar i onödan.

– Jag har kört i 15 år, men aldrig riktigt fattat hur mycket bränsle tomgångskörningen drar. Det kommer jag inte att glömma nu.

Efter utbildningsdagen, som på eftermiddagen bestod av provkörning av en rad maskiner på Volvos demofält i Eskilstuna, var vd Johan Berge mer än nöjd.

– Det här var en kanonbra dag! Jag kör ju själv, så jag vet att det är lätt att tro att man vet bäst själv. Vi fick många insikter i dag, sa han och fortsatte:

– Det handlar inte bara om att spara pengar, även om det är viktigt. Jag har fyra barn och tycker det är viktigt att vi tänker på vilken värld vi lämnar över till barn och barnbarn.

Fakta Eco Operator:

  • Utbildningen består av en teoretisk del samt en praktisk del. Efter utbildningen erbjuder Swecon även en uppföljning om det önskas.
  • Utbildningen är uppdelad efter segment: anläggning, produktion och industri.
  • Mycket handlar om relativt enkla förändringar i vardagsarbetet som att minska tomgångskörningen, köra på lägre varvtal samt planera arbetet och arbetsplatsens utformning.
  • Genom smartare körning kan bränslekostnaderna minska med upp till 25 procent utan att produktiviteten minskar. Det spar pengar och är skonsamt mot miljön. Det betyder också mindre slitage på maskinerna.


Läs mer på www.swecon.se/ecooperator 


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462