news

Volvos hjullastare viktig när Lantmännen förvandlar matsvinn till bränsle

22 feb 2016

Bränt korvbröd, överblivna pepparkakor eller kanske ett lass överbliven müsli – varje dag uppstår mängder av matspill. Strax utanför Norrköping förvandlas det här spillet till bränsle hos Lantmännen Agroetanol. I processen arbetar en specialanpassad Volvo L35G kompakthjullastare från Swecon. 

På Händelö utanför Norrköping ligger Lantmännen Agroetanol som är Nordens största etanolproducent och leverantör av spannmålsbaserad drivmedelsetanol. Varje dag rullar 60 lastbilar in med spannmål och varje år tillverkas 230 000 kubikmeter etanol, 180 000 ton foder och 100 000 ton koldioxid som sedan säljs som kolsyra.

– Så en dag slog det oss att vi, som stor livsmedelskoncern, har stort svinn i form av restprodukter och avfall från livsmedelssidan. Svinn som i vissa fall bara kastas men som skulle kunna användas, berättar Martin Engström, affärsutvecklare vid Lantmännen Agroetanol.

Tar fram prototyp

Martin och hans kollegor började fundera över hur de skulle kunna använda det brända korvbrödet, de trasiga kexen, returerna från butikerna och allt annat spill. För precis som i spannmål innehåller dessa produkter såväl socker som stärkelse – det som behövs för att tillverka etanol.

Sagt och gjort. De tog kontakt med en svetsverkstad i närheten som tog fram en prototyp på en maskin.

– När vi såg att maskinen kunde riva sönder och mala ner varorna till mindre partiklar insåg vi att det faktiskt skulle gå att göra sprit av det. Vi såg också att det var fullt möjligt att få in ett sådant led i vår fabrik, berättar Martin Engström.

Nästa utmaning blev att få tag på en maskin som kunde separera varan från dess förpackning i plast, kartong eller metall. Efter mycket om och men hittade Martin och hans kollegor en maskin med rätt funktioner – i Spanien.

L35G flyttar in

Nu fanns alltså en maskin som kunde separera varan från förpackningen samt en som kunde mala ner spillet. Nu behövdes en lastare för att få ner produkterna i den första doseringstratten. En delegation från Lantmännen begav sig till Magnus Kinert hos Swecon och demofältet i Eskilstuna..

– Det här var ju lite klurigt. Vi fick ta hänsyn till maxhöjden i lokalen och bredden på tratten samtidigt som vi ville att skopan skulle rymma mycket. Högtippande skopor till en sådan här liten maskin är dessutom ovanligt. Vi klurade mycket ihop! berättar Magnus Kinert, säljare på Swecon.

Efter många snabba beslut rullade en specialanpassad Volvo L35G in hos Lantmännen Agroetanol under hösten 2014.

– Vi är verkligen jättenöjda. Swecon är experter på det här och har hjälpt oss mycket, de förstod precis vad vi behövde, säger Martin Engström.

Utökar verksamheten

Nu, ett och ett halvt år senare, har lastaren i Norrköping gått många timmar. För det finns att göra. Det som började med 4 000 ton restprodukter har nu vuxit flera gånger om. Ambitionen är att växa till tio procent av det totala råvarubehovet.

– Det, i sin tur, räcker till bränsle för omkring 18 000 personbilar varje år och det tycker jag är häftigt! Det här är ju skapat av något som man inte alla gånger har utnyttjat tidigare, dessutom återanvänder vi allt. Sockret och stärkelsen blir till etanol och proteinet blir till djurfoder. Det är ett mycket resurseffektivt sätt, menar Martin Engström.

Nu är planen att utöka verksamheten. Och förhoppningsvis, menar Martin Engström, blir också den svenska marknaden mer redo för deras avancerade etanol.

– Vi vill växa. Det finns ju mer spill som vi skulle kunna ta tillvara och använda, som till exempel majonnäs, ketchup eller varför inte risgrynsgröt? Idag exporterar vi enbart till grannländerna där det här är högintressant. Nu jobbar vi på att skapa engagemang här i Sverige och öka medvetenheten om hållbarheten i respektive bränsle.

Så här ett och ett halvt år efter start, blev det som ni trodde?

– Det blev bättre än vad vi hade tänkt! Vi var till exempel oroliga för att degen vi tog emot skulle påverka anläggningen negativt, att det skulle komma klet in i maskinutrustningen, men allt har gått jättebra. Dessutom går det helt i linje med Lantmännens hållbarhetsstrategi, att vi tar ansvar från jord till bord.

FAKTA: Från bröd till bränsle – så funkar det!

  1. Restprodukter från livsmedelsindustrin transporteras i lastbil till fabriken och tippas i ”tältet”.
  2. Lastaren, en Volvo L35G, tippar materialet i en tratt vilket också fungerar som buffert.
  3. Emballaget separeras bort och restprodukterna mals till ett mjöl.
  4. Mjölet blandas med vatten till en gröt varefter enzymer tillsätts. Stärkelsen bryts nu ned till socker/sockerlösning (mäsk).
  5. Jäst tillsätts vilket omvandlar sockret till etanol och koldioxid.
  6. Koldioxiden fångas och blir till kolsyra och etanollösningen pumpas till destilleriet.
  7. En destillation sker i två steg, för att avskilja etanolen ur mäsken. Det sista vattnet avskiljs i en molekylsikt, där vattenfri etanol tas emot.
  8. Proteinet i den alkoholfria mäsken torkas slutligen och pelleteras till djurfoder.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462