news

​Volvos sista väghyvel har rullat ut från Swecon

31 maj 2017

Swecons utrustningsverkstad i Eskilstuna har funnits i 3,5 år som verksamhet. Under åren har inte mindre än 17 Volvo väghyvlar utrustats, men den 19 maj rullade den sista svensksålda väghyveln ut genom grindarna. Att det nu är slut beror på att Volvo redan 2014 beslutade att produktionen av väghyvlar skulle överföras till koncernens kinesiska bolag SDLG.

Solen sken i försommarvärmen när den sista svensksålda väghyveln från Volvo Construction Equipment rullade ut genom grindarna på utrustningsverkstaden hos Swecon i Eskilstuna. Maskinen transporterades vidare till kunden Micke Hjertstedts Hyveltjänst i Linköping. Under utrustningsverkstadens 3,5 år som verksamhet har inte mindre än 17 Volvo väghyvlar utrustats i Eskilstuna.

Att det är den sista beror på att Volvo CE har slutat att tillverka väghyvlar - ett strategiskt beslut som togs av Volvo redan 2014. Bedömningen var att väghyvlarna kommer få större framgång i ett enklare utförande under SDLG:s varumärke.

- Det känns sådär, säger Tobias Eriksson, utrustningstekniker. Det har varit väldigt roligt att utrusta hyvlarna och den här var ju speciell eftersom det var den sista någonsin. Så det är klart att det känns lite sorgligt.

De sista väghyvlarna har namngivits

Det är förstås lite speciellt när en maskintyp slutar tillverkas. Swecon bestämde sig därför att namnge de sista väghyvlarna. Namnen har kommit till beroende på vilken kund som skulle ha den och var den ska gå.

Den sist utrustade väghyveln har såklart fått lite extra omsorg och även blivit döpt, till Therése, efter verkstadens planerare Therése Zetterberg.

- Jag är säker på att kunden blir nöjd, säger Therése och skrattar.

Antonina, en Volvo G960B till kunden Svevia, var den första som namngavs. Det berodde på att platschefen hos Svevia heter Anton. Det sista han vid ett besök i Eskilstuna, var att vi skulle ta hand om "henne". Vår väghyvelspecialist Svante Bodare frågade då vad "hon" hette, och då svarade Anders Johansson Norsjö att namnet var Antonina. Sedan dess var bollen i rullning med namngivning av samtliga hyvlar från Swecon.

Det finns till exempel en väghyvel i Skellefteå som heter Olivia och hon har även fått en syster som heter Hulda. Och Bettan, en Volvo G946C går i gruvan hos LKAB.

Övriga namn på de sista väghyvlarna:

G930C Elvira
G960C Emilia
G930B Eulalia  
G960C Cathrine II (kundens fru heter Cathrine)
G930C Matilda
G960C Clara
G960C Charlotte (en hyllning till Charlotte Kalla som tog guld i samma veva som maskinen levererades till Svevia i Luleå)
G946C Hulda
G940B Maria
G940C Elin
G930B Lieddi (betyder blomma på samiska och går i Slagnäs strax söder om Arvidsjaur)
G940C Theresé (efter Therése Zetterberg som är utrustningsverkstadens planerare i Eskilstuna)


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462