news

Hos Swecon är jobbet är roligare än någonsin

15 mar 2019

För en tekniknörd som jag, var Rally Sweden och våra aktiviteter vid Swecon Rock to Road Arena en inspirerande upplevelse. Rallyt i sig förstås, men lika mycket för allt runt omkring med fokus på miljö och klimat.

Rally Sweden är i dag inte bara en kamp mellan förare och bilfabrikanter, utan ett arrangemang som även tar sitt ansvar för ett på sikt klimatneutralt arrangemang för en hållbar framtid.

Vi på Swecon, tillsammans med Volvo CE, har länge och målmedvetet jobbat stenhårt för att minimera maskinernas klimatpåverkan genom att kontinuerligt trimma drivlinans verkningsgrad. Vi har även utbildat tusentals förare i Eco Driving för att hjälpa våra kunder att minska sina ekologiska fotavtryck.

Vi är förstås inte ensamma – hela branschen driver gemensamt mot samma klimatneutrala mål – men nu ökar vi tempot och utvecklar våra tjänster snabbt. Ett exempel är mySwecon som gör det enklare för maskinägare att följa varje enskild maskin och snabbt ta beslut som minskar onödigt slitage och hög bränsleförbrukning. Hittills har mySwecon prövats hos ett antal testkunder, men under våren kommer vi att växla upp och ge fler möjlighet att ansluta sig till den smarta digitala tjänsten.

Även Volvo växlar upp inom samtliga affärsområden. De ska inte bara klara de redan tuffa miljömålen, det nya löftet är att teknikskiften ska genomföras snabbare än tidigare planerat. Volvo CE har många spännande projekt, bland annat samarbetet med Skanska och Energimyndigheten med en helt maskinelektrifierad site i en bergtäkt. Testerna är mycket positiva och vi är nu i ett läge där de hållbara lösningarna bara är runt hörnet för kunder med ett statiskt uppställt arbetsställe för maskiner över 40 ton.

Under 2020 kommer vi se fler batteridrivna minigrävare runt två ton på marknaden och inom några år fler lite större modeller. Fordonsindustrins utmaning är lagringskapaciteten av energi och kampen mot de i dag kända fysikaliska lagarna. De måste övervinnas på något snillrikt sätt, för vem vill vara längst in i en skogsdikning när batteriet är slut och ingen HVO-driven körmotor är installerad?

Allt detta utspelar sig samtidigt som branschen går för högtryck. Faktum är att antalet nya produktionsmaskiner fördubblats på bara några år och både vi och våra kunder söker kompetenta medarbetare med ljus och lykta.

Om det är kämpigt? Ibland. Om utmaningarna är stora? Absolut!

Men jag är som sagt en tekniknörd och har varit med ett tag. Jag är övertygad om att målmedveten utveckling, innovationskraft och plötsliga tekniksprång kommer att hjälpa oss, våra kunder och hela branschen med de utmaningar vi står inför.

Därför tycker jag det är roligare än någonsin att jobba på Swecon!

Magnus Halvarsson
Marknadschef
Swecon Anläggningsmaskiner AB


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462