news

Sex Volvo hjullastare redo för Rally Sweden

24 jan 2020

Under onsdagen överlämnades sex Volvo hjullastare till Rally Sweden vid Volvo Construction Equipments fabrik i Arvika, startklara till FIA World Rally Championship (WRC) som körs i Värmland den 13-16 februari.

Hjullastarna hade vid överlämnandet på onsdagen precis rullat ut från Volvos fabrik, fullt utrustade och redo för den svenska deltävlingen i rally-VM som körs om bara några veckor. Fredrik Rigö chef för marknadskommunikation hos Swecon och Volvo CE:s platschef i Arvika Mikael Liljestrand var på plats för att sätta maskinerna i händerna på rallyts vd Glenn Olsson.

Maskinerna kommer att gå till arbete på olika platser i Värmland för att förbereda serviceplats, arenor och sträckor inför rallyt. De sex lastarna har tagits fram av Volvo CE i Arvika och Swecon i ett unikt samarbete för att kunna leverera färdigutrustade maskiner direkt från fabriken till Rally Sweden.

– Vi ska bygga och underhålla på sträckorna under rallyt. På serviceplatsen i Torsby ska VM-teamens material lastas och lossas under ett väldigt pressat tidschema. Det gör att samarbetet som ger oss tillgång till Volvo hjullastare från Swecon är oerhört viktigt för oss, säger Glenn Olsson.

Alla parter i samarbetet delar visionen med målet att minimera både olyckor och påverkan på miljön. Samtliga maskiner drivs av motorer från Volvo som förstås svarar upp till de allra senaste och stränga miljökraven i Steg V. De körs dessutom på fossilfritt HVO-bränsle som reducerar koldioxidutsläppen med upp till 90 % jämfört med konventionell fossil diesel – allt under parollen ”Rally Towards Zero”.

I övrigt har maskinerna utrustats med bågar från MittX med inbyggd LED-belysning. Tillsammans med folieringen med reflekterande material gör det att maskinerna syns extra bra i arbete i mörker. Redskapssystemet ExciControl hjälper förarna att effektivt och säkert hantera redskapen på maskinen. Under rallyt kommer de användas för lastning, lossning och färdigställande av sträckorna med redskap från Volvo, Drivex och Holms.

– Kvalitet, säkerhet och miljöhänsyn är inbyggt i hjullastarna från Volvo och ledstjärnor i det arbete som Swecons tekniker och Volvos personal i Arvika har lag ner på dessa maskiner. Samma kärnvärden är något som rallyt skriva under på med sin nollvision vad gäller olyckor och miljöpåverkan. Det gör vårt samarbete ännu starkare under 2020, säger Fredrik Rigö.

Att maskinerna tillverkats i Arvika – Made In Värmland – känns förstås extra bra när regionen står som värd för rallyt i januari. Den enda vintertävlingen i WRC-kalendern 2020.

– Genom samarbetet med Swecon med att ta fram maskinerna för Rally Sweden här i fabriken är jag övertygad om att våra anställda upplever en stolthet över att hjullastare från Arvika får global exponering på det här sättet, avslutar Mikael Liljestrand.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462