news

Större eldrivna bandgrävmaskiner från Volvo i kinesisk kundpilot

03 dec 2020

Volvo CE deltog på branschmässan bauma CHINA 2020 för att visa att man är Kinas ledande partner för konnektivitet, automatisering och elektromobilitet inom bygg- och anläggningsindustrin både idag, imorgon och längre in i framtiden. Bland annat presenterades Volvo EC55 Electric och EC230 Electric - två eldrivna grävmaskinsmodeller som är redo för kundtester i Kina.

Volvo CE visade sina banbrytande innovationer inom uppkopplade, automatiserade och elektrifierade anläggningsmaskiner på bauma CHINA 2020. Några av dessa teknologier finns redan tillgängliga för kunder idag, medan andra implementeras eller ingår i företagets innovationsstrategi.

Tyst och hållbar kraft för Kinas städer

Volvo CE exemplifierade kommande innovationer och ställde ut två nya elektriska bandgrävmaskiner för kundpiloter på bauma CHINA – 5,5-tonnaren EC55 Electric och 22-tonnaren EC230 Electric - som båda kommer att testas av kunder i Kina inom kort. Dessa elektriska grävmaskiner drivs av litiumjonbatterier och kan arbeta en hel dag med en snabbladdning under lunchpausen. Detta är första gången som Volvo CE har utvecklat elektriska kundpilotmaskiner för Kina. Dessa grävmaskiner är inte kommersiellt tillgängliga ännu men efter denna utvärderingsfas strävar Volvo CE att kommersialisera dem så snart som möjligt.

Även om de två grävmaskinerna skiljer sig åt i storlek, kommer de båda att leverera samma prestanda som sina dieseldrivna motsvarigheter, om inte bättre, med de extra fördelarna med nollutsläpp, låg ljudnivå och låg total ägandekostnad. Energidriftskostnaderna för EC55 Electric förväntas vara 50 % lägre än för dess konventionella dieseldrivna motsvarighet EC55D, medan EC230 Electric förväntas uppnå en minskning med 60 - 70 % jämfört med den dieseldrivna EC220E.

"Made in China for China"

EC55 Electric har utvecklats i Kina med lokala komponenter för kinesiska kunders behov, med en elektromobilitets- och laddningsplattform som passar den inhemska marknaden. Två litiumbatteripaket med 350 V - samma spänning som finns i kinesiska hem och elbilar - och en kinesisk standardlösning för laddningen gör det enkelt för förarna att bara plugga i och köra. Parallellt har den större EC230 Electric konstruerats vid Volvos anläggning i Changwon, Sydkorea för att passa en bredare asiatisk kundbas.

– Kina är den största marknaden för elektromobilitet globalt och en ledande tillverkare av elektromobilitetskomponenter, vilket ger efterfrågan och medel för att tillverka en maskin lokalt. Dessutom har Kina en industriell strategi för att minska beroendet av diesel och därför förväntas marknaden för elektromobilitet gå snabbare här. Dessa faktorer gör Kina till det perfekta stället att testa våra nya maskiner på och få värdefull feedback från kunder, säger Mats Sköldberg, teknikchef på Volvo CE China.

De två modellerna EC55 Electric och EC230 Electric är specifikt byggda för kundpiloten på den asiatiska marknaden och det finns inga planer på att maskinerna ska introduceras i Europa. Maskinerna premiärvisades på bauma CHINA den 24-27 november 2020 i Shanghai.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Tiffany Cheng
Vice President Brand, Marketing & Corporate Communication Region Asia
Volvo Construction Equipment
Email: tiffany.cheng@volvo.com

 


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462