news

Volvo CE förenklar varumärkningen som ett led i prisbelönt desingfilosofi

02 sep 2020

Den här enkla övergången till kortare och mindre invecklade produktnamn representerar Volvo Construction Equipments (Volvo CE) mycket vidare ambition att se bortom produkten till att betrakta arbetsplatsen ur ett helhetsperspektiv. Den här nya designfilosofin och beteckningspolicyn, som har tagits fram för att passa varumärkets premiumkänsla bättre, har redan vunnit prestigefyllda 2020 års Red Dot Product Design Award.

Från och med innevarande månad kommer nya och uppdaterade Volvomärkta produkter att endast märkas med produkttypen och storleken på sidan – och inget annat. Övriga produktuppgifter, som modellserie och modellvariant, förblir tillgängliga i specifikationer, broschyrer eller på produktskylten, så att kunderna kan fortsätta köpa service eller beställa reservdelar till sina produkter precis som tidigare.

Den verkliga motivationen bakom den här förändringen är att harmonisera produkternas varumärkning med företagets minimalistiska skandinaviska arv och långvariga strävan efter en ren, tydlig och fri design som sätter människan i centrum.

Klarhet i form och funktion

Gustavo Guerra, designchef för Volvo CE, säger: ”Vi strävar alltid efter en ärlig och enkel design som emulerar den smarta kraften i våra produkter. Vi tyckte dock att varumärkesbeteckningen inte passade våra produkters ändamålsenliga och progressiva egenskaper. Det här nya draget syftar till att bringa mer självsäkerhet och klarhet inte bara till föraren, utan till alla på arbetsplatsen – vilket är vad vi menar med fri design.”

Moderna byggplatser är nu mycket mindre fokuserade på bara produkten och mer fokuserade på byggplatsen som helhet. Med den här uppdaterade produktbeteckningen vill Volvo CE skapa en tydligare kommunikationslinje för alla parter, från föraren ute på arbetsplatsen och ända till backoffice-funktionen. Den nya teknikens intåg medför även en nödvändig ökning av antalet produktuppdateringar mellan generationer, och att eliminera behovet av att ändra produktnamnet för varje uppdatering, oavsett hur stor eller liten, säkerställer att varumärkningen hålls ren, enkel och ändamålsenlig.

”Vi står vid ett vägskäl där nya och traditionella arbetssätt möts”, säger Gustavo. ”Eftersom utvecklingen inom elektrisk, autonom och uppkopplad teknik växer sida vid sida med vårt fortsatta behov av dieselutrustning, så kommer vi snart även att se nivån av produktuppdateringar växa exponentiellt. Detta är en förändringarnas tid för branschen, men det ska inte speglas i vår varumärkningsstruktur”. 

De första modellerna med den nya beteckningen

Oavsett om det handlar om en modifiering av hytten, körreglagen, produktramen eller en teknisk funktion, så kommer varje ändring inte längre att innebära långa och otympliga modellnamn när uppdateringen når marknaden. I praktiken innebär detta att slopa revisionsstatusen och produktspecifikationen från den yttre visuella identiteten och bara låta produktförkortningen och produktstorleken stå kvar. Alla tekniska uppgifter kommuniceras som vanligt på produktskyltar och i marknadsföringsmaterial. De första modellerna som lanseras med den här nya beteckningspolicyn är de två första eldrivna modellerna av ECR25 och L25 samt nya ECR58 generation F – som nyligen vann prestigefyllda Red Dot Award för sin produktdesign. Priset är den mest globalt erkända utmärkelsen för industriell designkvalitet. I sitt utlåtande sade juryn att de var ”imponerande av den avvägda konstruktionen som omfattar inte bara hytten, utan även exteriören och användarupplevelsen”.

Den här nya designfilosofin kommer att ha minimal påverkan på hur kunderna köper sina produkter, beställer reservdelar eller får service. På exakt samma sätt som idag kommer kunderna fortfarande att kunna se specifikationerna på produktskylten, så att de kan hitta de utförliga konfigurationer som krävs för eftermarknadstjänster, reservdelsbeställning eller reparationer.

Förändringen införs för alla nya och uppdaterade modeller under en stegvis lansering från och med i år och fram till cirka 2025.

”Det här är inte bara ett namnändringsinitiativ”, säger Gustavo. ”Detta är vår designfilosofi, en princip som vägleder oss i skapandet av nästa generations anläggningsprodukter. En viktig del av vår roll är att hjälpa kunderna navigera det skiftande digitala landskapet, och erbjuda tydlig och öppen kommunikation för att bättre hantera dessa förändringstider”.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462