news

Kan man dra en Volvodumper på 100 ton med endast LEGO® TECHNIC™-bitar?

16 sep 2021

MOVE IT-utmaningen togs fram av ingenjörsexperter från både Volvo CE och LEGO-gruppen och tilldelades de unga robotik-studenterna från FIRST® LEGO® League-teamet. Uppdraget var att förflytta världens största ramstyrda dumper, Volvo A60H – en dumper med maskinvikt på 43 ton lastad med ytterligare 45 ton bergmaterial – 50 meter, med hjälp av enbart LEGO Technic®-bitar. Utmaningen var ett sätt att demonstrera den potential som STEM (engelsk akronym för vetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik) har på lärande, och det var ingen enkel uppgift som skulle lösas.

Tidigare i år följde samma team av 35 unga ingenjörer från världens alla hörn nervöst en livestream för att se om den smarta lösningen som de hade lagt ner så många timmar på skulle fungera. Det skulle bli en riktig blev nagelbitare, men lösningen fungerade. Med hjälp av totalt 728 168 (!) LEGO® Technic-bitar sammanfogade under ett lager av stålplattor och genom signalöverföring till 1 920 motorer skapade barnen tillräckligt med kraft för att dra maskinens sex tunga hjul hela 50 meter på bara 30 minuter.

Frida Jönsson, ingenjör på Volvo CE, har varit inblandad i utmaningen redan från början. Hon berättar att ”eleverna visade otrolig envishet och uthållighet. Totalt tillbringade de mer än 2 000 timmar av sin egen tid på att komma fram till en lösning som skulle få dumpern att röra sig med hjälp av en dragkraft på 10 000 Newton".

Frida Jönsson fortsätter:

"Trots att deras planer bokstavligen förvandlades till aska under deras första försök (en brand utbröt och de fick gå tillbaka till ritbordet), visade teamet att genom samarbete, lagarbete och en stor portion kreativitet, kan du alltid hitta ett sätt att lyckas. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte rördes till tårar av den stolthet och glädje man kunde se hos team-medlemmarna när de insåg att deras hårda arbete hade gett resultat."

Distansarbete var inget hinder för de unga ingenjörerna för att lösa MOVE IT-utmaningen.


En lång resa

Under tre månader samarbetade fyra lag med barn från olika bakgrunder över hela världen – USA, Sverige, Japan och Nigeria – över tidszoner, språkbarriärer och ett 32 000 kilometer långt avstånd för att arbeta med den tekniska utmaningen. Varje lag fick LEGO® Technic-modellen av den riktiga Volvo A60H-dumpern bestående av 2 193 delar, och hade sedan tolv veckor på sig att hitta ett sätt att bygga en prototyp av LEGO® Technic-modellen som skulle vara tillräckligt stark för att flytta den 43 ton tunga dumpern. Och bara för att göra uppgiften ännu svårare, tillkom ytterligare 45 ton sten i maskinens lastkorg.

Den robusta dumpern A60H lastar 34 kubikmeter och har en lastkapacitet på 55 ton. Den används vanligtvis för att transportera tunga laster under ofta tuffa terrängförhållanden, men vid det här tillfället fick den finna sig att bara vara en del av de unga ingenjörernas utmaning.

I en tid när det kan vara svårt att ha bra uppkoppling under ett videokonferenssamtal, visade detta team av unga genier att distansarbete inte är något hinder för att kunna brainstorma idéer och komma fram till hållbara lösningar.

"Vårt mål är att stimulera en positiv inställning till STEM och visa att det verkligen inte finns någon gräns för vad nästa generation av ingenjörer kan uppnå om de slår sina kloka huvuden ihop", säger Arvid Rinaldo, Brand Partnership på Volvo CE. ”Med bara online-diskussioner kunde dessa otroligt smarta personer lösa vår utmaning utan att ens träffas i verkligheten. Vi hade som mål att utbilda och motivera unga människor, men att kunna lösa komplicerade uppgifter som dessa utan att överhuvudtaget ses i verkligheten är något vi alla behöver lära oss i våra egna verksamheter – något som de har visat att de kan göra utan större problem.”

Det unga teamet bevittade den slutliga monteringen på distans från världens alla hörn.

De unga ingenjörernas arbete och samarbete var faktiskt så bra att ingenjörsexperterna fick öka svårighetsgraden halvvägs genom utmaningen. Libor Udržal, byggmästare och ingenjör på LEGO Group, kommenterar: ”Vi var faktiskt tvungna att lägga till 45 ton sten i dumperns lastkorg för att göra det svårare! Motorerna i LEGO Technic® 6x6 Volvo Articulated Hauler-setet är konstruerade för att kunna flytta en vikt på ca 3,6 kg, men den riktiga dumpern väger över 11 000 gånger mer. Även jag, med mina 20 års erfarenhet, hade känt mig nervös inför utmaningen.”

Det här är inte första gången de två stora skandinaviska företagen Volvo CE och LEGO har samarbetat med barn för att lösa tekniska frågor. Ungdomar spelade också en viktig roll i skapandet av en autonom koncepthjullastare år 2018.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462