news

Volvo P2870D - en liten asfaltläggare med bred repertoar

29 mar 2021

Pappa Peter Juhlin– själv gammal asfaltläggare och numera koncern-vd för Juhlab – håller med.

– Det är en liten läggare som även klarar stora jobb. Inte de riktigt stora jobben, men den fungerar jättebra även om man hänger på breddarna.

Peter började på NCC som 16-åring och fick med åren en utbildning till byggnadstekniker och avancerade till platschef på beläggningssidan. I slutet av 90-talet startade Peter eget med hustrun Anette och drog igång två bolag, Topiro Entreprenad och Jönköping Last & Mark. 

Med åren har det blivit en mindre koncern med Juhlab AB som moder och ytterligare systerbolag inom farmartjänst, fastigheter, asfaltläggning samt projektering. Och Peter och Anettes fyra söner – Tommy, Pierre, Robert och Mattias – jobbar alla i familjeföretaget.

Brinnande intresse 


Just Robert kom in i företaget direkt efter nian och började köra hjulgrävare på sitt traktorkort. Det brinnande maskinintresset har gjort honom till ansvarig för koncernens maskiner samt verkstaden. Som maskinansvarig har han koll på ett 40-tal maskiner, allt från grävmaskiner och hjullastare i alla storlekar till lastbilar, traktorer, kranbil och lastväxlare.– Mer än 90 procent är Volvo. Jag tar in offerter och gör jämförelser vid alla maskinköp, men det slutar nästan varje gång med en Volvo. Visst, det finns billigare maskiner, men då är begagnatpriset när du säljer också lägre. Plus att du kanske inte har varit helt nöjd under de åren som du har ägt maskinen, säger Robert.

Perfekt i stan


Köpet av en ny asfaltläggare till Asfalt i Småland AB följde samma mönster med offerter och jämförelser, innan valet föll på nya kompaktmaskinen Volvo P2870D ABG. Efter den första säsongen är Peter Juhlin mycket nöjd.

– Vi gör en hel del stadsjobb och då är den perfekt. Den är liten, har en vändradie på bara två meter och har en Steg 5-motor. Samtidigt kan den med breddare lägga upp till 4,5 meter brett, säger Robert.

– Faktum är att vi hade kunnat haft fler beläggningsjobb i sommar, om vi bara hade haft mer resurser att räkna på olika jobb. Nu har vi anställt en till på arbetsledning, så det ska inte upprepas nästa år.

Efter jobbet i Gränna, kördes asfaltläggaren till Swecon för service och underhåll och därefter till vinterförvaring. Asfaltlaget på fyra personer har under vintern jobbat i verkstaden.

– Ja, dem vill vi behålla till nästa säsong. Ett bra arbetslag är lika viktigt som bra maskiner, avslutar Robert.


FAKTA Volvo P2870D ABG

• Nya P2870D är den mest kompakta hjulburna asfaltläggaren i Volvos sortiment.
• En snäv vändradie på två meter och en körhastighet upp till 16 km/timme gör asfaltläggaren flexibel och mångsidig vid små och medelstora uppdrag.
• P2870D har en basbredd på 1,8 meter, men kan breddas till 4,5 meter.
• Asfaltläggaren kan skjuta på en matningslastbil. Tråget med 9 tons kapacitet kan även enkelt matas av andra maskiner.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462