news

CE Dealer Team inleder nya eldrivna rallycross-VM i Norge i augusti

08 jul 2022

I år kommer huvudklassen i rallycross-VM (World RX) att vara fullt elektrifierad när serien går mot en mer hållbar och miljövänlig framtid. Inte nog med det så kommer bilarna att vara de mest kraftfulla och spektakulära någonsin i mästerskapet, med drivlinor som genererar 500 kW – motsvarande 680 hästkrafter – och 880 Nm i omedelbart vridmoment, vilket resulterar i snabbare acceleration än i Formel 1.

Teamen har arbetat outtröttligt bakom kulisserna inför skiftet till eldrivet, men globala händelser under de senaste åren har orsakat problem med leveranskedjan som har lett till oförutsedda förseningar i byggandet av teamens bilar. 

För att lansera denna nya generation rallycross på ett passande sätt har beslutet fattats att ge teamen ytterligare två veckor på sig i sina förberedelser. Den inledande omgången körs i Norge den 13-14 augusti, där Tyskland istället blir arrangör av säsongsfinalen under en double-header-helg på Nürburgring den 12-13 november. 

Kalendern* har också förstärkts med en helg med dubbla helt eldrivna tävlingar i Katalonien den 29-30 oktober på Circuit de Barcelona-Catalunya, som har varit värd för World RX varje år sedan 2015.

FIA World Rallycross Championship - kalender

Arne Dirks, vd, Rallycross Promoter GmbH:

"Vi tar ett stort steg i år och tvivlar inte på att elteknik kommer att lyfta World RX till nästa nivå, men en så betydande utveckling tar tid och ingen har varit immun mot de globala utmaningarna de senaste två åren. Tillsammans med teamen är vi fast beslutna att presentera de nya bilarna för fansen på bästa möjliga sätt, och vi är övertygade om att de två extra veckorna av förberedelser kommer att göra det möjligt för alla att göra det.

"Vi ser fram emot att återvända till Katalonien i oktober och avsluta säsongen i stor stil på Nürburgring, men först är vårt fokus på Hell – och att starta World RX:s nya era med ett riktigt elektrifierande evenemang!"

Ingo Böder, vd, Nürburgring 1927 GmbH & Co. KG:

"Vi hade ett underbart första World RX-event förra året, med fantastisk racing och en fantastisk titelstrid ända till slutet. Även om det är synd att inte kunna vara värd för den första omgången av sportens nya elektriska era, så ser vi mycket fram emot att arrangera säsongsfinalen igen – nu med dubbelt så mycket action! Förhoppningsvis kommer åskådarna att njuta av en lika tät kamp i år – och vem vet, med det nya novemberdatumet kanske vi får se lite snöfall igen för att öka spänningen ytterligare...”

Tor Helge Forbord Slind, vd, HELL RX AS:

"Det har varit ett enormt intresse och spänning kring World RX:s återkomst till Hell i år. Att få arrangera den efterlängtade premiären av mästerskapets nya elektriska era är verkligen grädden på moset.

"I Norge är vi stolta över att leda energiomställningen inom bilindustrin – 90 % av de nya bilarna som säljs här nu är antingen elektriska eller hybrider – så det finns gott om synergier med vad Rallycross Promoter gör och vi ser fram emot att bjuda fansen på en rejäl show i augusti med sensationell action i alla de fyra klasserna.”

Victor Casanovas, General Manager, SevenMila, Promoter of RXCatalunya:


“Katalonien kännetecknas av sin nära koppling till motorsport, och den åttonde upplagan av CatalunyaRX – redan ett klassiskt stopp i den internationella kalendern – är ett bevis på detta. Vi är mycket glada över att kunna fortsätta denna relation i sportens nya och helt elektriska era, med en jämställd tävling som gör det möjligt för lokala fans att titta på och lära av förstklassiga internationella förare, och därigenom hålla motorsportintresset uppe i regionen.”


Volvo CE är officiell leverantör av anläggningsmaskiner och banbyggarpartner till det nya helelektriska rallycross-VM som går under namnet FIA World Rallycross Championship.

Till årets säsong har Swecon tillsammans med andra ledande återförsäljare av Volvo anläggningsmaskiner och branschpartners även gått in som partner till CE Dealer Team – en ny utmanare i det nya och helt elektriska världsmästerskapet.


* Den uppdaterade kalendern måste godkännas av FIA World Motor Sport Council

Relaterad information
2022-08-09: Världspremiär för rallycrossens nya eldrivna era


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462