news

Optispray är problemlösaren för katalysatorn på din maskin

19 maj 2022

Sedan 2005 har det, steg för steg, införts allt strängare lagstiftning kring utsläppen av kväveoxid från dieselmotorer. Det löste fordonstillverkarna, i första hand av tunga fordon, med att anpassa avgassystemet till SCR-teknik, selektiv katalytisk reduktion, som omvandlar den skadliga kväveoxiden till vattenånga och ofarligt kväve. Tekniken kräver en tillsats, AdBlue, som till en tredjedel består av urea och två tredjedelar avjoniserat vatten. 

SCR-katalysatorer har visat sig fungera, men inte fullt ut på alla maskiner.

– Problemmaskinerna är de som körs på låga varv med lätt belastning och med många start och stopp, säger Tommy Idh.

Kristallbildning

När katalysatorn inte kommer upp i rätt arbetstemperatur, så bildas det kristaller som till slut beckar igen katalysatorn med stenliknande kakor. Maskinen går efter en tid ner i limp mode, viloläge, och måste tas till verkstad för reparation av katalysatorn.

Sedan 2017 har Agrol, som ägs av Lantmännen, haft en lösning på problemet: Optispray.

– Med tiden har allt fler fått upp ögonen för Optispray. Den tillverkas av Yara, som även gör AdBlue, och vi testade den tillsammans med Volvo Construction Equipment innan vi lanserade produkten, säger Marcus Andersson, produktspecialist på Agrol.

Optispray är en AdBlue i grunden, men den har ett ytspänningsadditiv som ger mindre droppstorlek. Det gör att Optispray fördelar sig bättre i katalysatorn och renar effektivt även vid låga temperaturer.


"Värt pengarna"

Under 2021 testade Swecon i Södertälje Optispray på ett antal problemmaskiner. Resultatet var mycket lyckat.

– Det fungerade bra till hundra procent. Visserligen kostar Optispray något mer än AdBlue, men det är absolut värt pengarna i jämförelse vad stillestånd och verkstadsbesök kostar, säger Tommy Idh.

En av de nöjda kunderna är Jonas Engqvist som driver Torparens Entreprenad AB i Södertälje. Hans EW160E har i normala fall service på katalysatorn var 500:e timme, i verkligheten krävde systemet service en gång i veckan.

– Då fick maskinen stå stilla på tomgång i 45 minuter medan katalysatorn genererade. Det funkar ju inte när man har ett jobb att sköta, säger Jonas.

På Swecon i Södertälje fick han tips om Optispray. Det var strax före jul.

– Sedan dess har maskinen gått klockrent, inget krångel alls. 

Optispray är blandbar med AdBlue, men Marcus Andersson rekommenderar inte en mix av produkterna över en längre tid.

– Nej, då förlorar man den positiva effekten av Optispray. 

Även om Optispray är lite dyrare än AdBlue, tror Marcus Andersson att den kommer att ta över marknaden på sikt.

Kontakta din närmaste Sweconanläggning för köp och mer information om Optispray.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462