news

Stockholms stad testar eldriven Volvo hjullastare

04 mar 2022

Maskinen kommer att testköras med sopvals och skopa under tre månader för att i första hand ge stadens trafikkontor en uppfattning om driftstid i vinterförhållanden inför framtida snöröjningsinsatser med plog. Om ungefär en månad kommer den också att användas i sandupptagningen på cykel- och gångbanor samt på körbanor och torg. Förutom att L25 Electric inte avger några fossila utsläpp alls så är den också tyst, vilket gör den idealisk för drift i känslig stadsmiljö.

Staden har som klimatmål att Stockholm ska vara fossilfritt och klimatpositivt 2040, men redan 2030 ska organisationen vara fossilfri. Under 2022 fortsätter staden sitt tidigare inledda arbete för att främja fossilfrihet genom teknikutveckling, krav i upphandlingar och ökad samverkan med näringslivet. I uppdraget ingår att genomföra tester med eldrivna arbetsmaskiner, verktyg och fordon för att utvärdera möjligheterna att skala upp i gatudriften.

Stockholms stads trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) inspekterar maskinen tillsammans med personal från Swecon och Svevia vid en pressvisning den 23 februari.

Se filmen där Swecons produktspecialist Fredrik Askling presenterar Volvo L25 Electric.


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462