news

Utsläppsfri återvinning i Bayern med eldrivna maskiner från Volvo

18 nov. 2022

  • Böhm Entsorgung använder sin eldrivna hjullastare Volvo L25 Electric i arbetet med att bearbeta material för återvinning i sin omlastningshall
  • Maskinens nollutsläpp gör den idealisk för användning inomhus
  • L25 Electric är kompakt men kraftfull och gör det tunga arbetet med papper och plastmaterial lättare

Det tyska företaget Böhm Entsorgung är ett välkänt namn i sin hemstad Möttingen som en pionjär inom återvinning av papper, trä och plast. I sin omlastningshall har deras Volvo L25 Electric hjullastare precis sorterat en leverans av råvaror för vidare bearbetning – ett arbete som genomförs utan att släppa ut några avgaser.

Avfallspapper är en viktig råvara. "I Europa återvinns för närvarande 75 % av papperet", förklarar Manuel Reinsch, vd för Böhm-Entsorgungs GmbH. "För att uppnå en så hög återvinningsgrad måste råvaran först sorteras för att säkerställa att den är så ren som möjligt, torr och fri från föroreningar, som lim eller häftklamrar."

Med sin utsläppsfria drift är Volvo L25 Electric idealisk för användning inomhus

Av den anledningen har Böhm Entsorgung byggt en stor omlastningshall på sin 60 000 kvadratmeter stora tomt där containrarna med returpapper som samlats in från tryckerier, industriföretag och återvinningscentraler kan lastas av och hållas torra, oavsett väder.

Mellan travar av pappersbalar drar den elektriska hjullastaren med sin skopa isär pappersberget som just har levererats och lossats från en lastbil och skjuter materialet i hanterbara mängder upp på ett transportband som sedan matar papperet till pressen. Att den nya Volvo L25 Electric-hjullastaren rör sig nästan ljudlöst i hallen märks oftast inte då den överröstas av ljudet från transportbanden och de stora pressarna. Med det var inte den låga ljudnivån om var den avgörande faktorn för köpet av en elektrisk hjullastare från Volvo CE. "För oss var det avgörande att hjullastaren inte släppte ut några avgaser eftersom den främst används inomhus", förklarar Manuel Reinsch.

Volvo L25 Electric har en batterikapacitet på 39 kWh och kan arbeta kontinuerligt i sex timmar innan den behöver laddas


Att göra miljöskyddet till företagsmål

För det familjeägda återvinningsföretaget är en miljövänlig verksamhet av stor vikt. Vid den toppmoderna anläggningen matar företagets 90 anställda in avfall och råvaror av alla slag i återvinningsprocessen.

Solpaneler täcker taket på hallen och levererar elektricitet för driften av pressar, dokumentförstörare och transportband – och nu även för laddning av företagets Volvo L25 Electric. ”Hjullastare med eldrift är ett viktigt steg för oss mot en klimatneutral framtid”, säger Manuel Reinsch. Ytterligare en elektrisk hjullastare, den något mindre och mer kompakta Volvo L20 Electric är redan beställd från Volvo CE.

Med en batterikapacitet på 39 kWh kan Volvo L25 Electric arbeta kontinuerligt i sex timmar innan den behöver laddas. Det är mer än tillräckligt för en arbetsdag, något som föraren Christian Gorowoy kunde fastställa efter de första månaderna av användning.

Christian är entusiastisk över prestandan hos Volvo L25 Electric. "Papper och plastfilmer är mycket tunga material, men Volvo L25 Electric kan hantera dem utan ansträngning", säger Gorowoy. Han uppskattar också manövrerbarheten och den goda runtomsikten som maskinen har. Och han är nöjd med att hans arbetsgivare satsar på klimatvänlig teknik. "Vi behöver alla göra något för våra barns framtid."


En långvarig Volvo CE-kund

Böhm Entsorgung har använt Volvo-maskiner i många år. I dess maskinpark finns två Volvo L150H-hjullastare samt två materialhanterare, en EW240E och en EW160E med förhöjd hytt, som båda är idealiska för avfalls- och återvinningsapplikationer och används här för att sortera gammalt material och lasta containrarna.

"Kvaliteten, prestandan och effektiviteten hos Volvo-maskinerna talar för sig självt", säger Manuel Reinsch. "Men den förstklassiga servicen och utmärkta supporten vi får från hela teamet hos den tyska återförsäljaren är lika viktig."

Relaterad information


Kontakt

Fredrik Rigö

Chef Marknadskommunikation

Telefon: +46105563462