Volvo Lastvagnar startar serietillverkning av tunga eldrivna lastbilar

14 sep 2022

Volvo Lastvagnar startar nu serieproduktion av de elektriska modellerna av företagets viktigaste produktsortiment, de tunga lastbilarna: Volvo FH, Volvo FM och Volvo FMX. Lastbilarna klarar en totalvikt på 44 ton* och de tre modellerna står för cirka två tredjedelar av företagets försäljning.

Med de nya lastbilarna har Volvo Lastvagnar sex eldrivna modeller i serieproduktion globalt, vilket är det största utbudet i branschen.

– Det här är en milstolpe och bevisar att vi leder omvandlingen av branschen. För mindre än två år sedan visade vi våra tunga eldrivna lastbilar för allra första gången. Nu ökar vi volymerna stegvis och kommer leverera de här fantastiska lastbilarna till kunder över hela Europa, och längre fram även till kunder i Asien, Australien och Sydamerika, säger Roger Alm, VD för Volvo Lastvagnar.

Serietillverkning av Volvos tyngsta ellastbilar startar i Tuve-fabriken i Göteborg, nästa år startar tillverkningen även i fabriken i Gent i Belgien. Volvo tillverkar de elektriska lastbilarna på samma lina som sina konventionella lastbilar, vilket ger en hög flexibilitet och effektivitetsvinster. Batterierna levereras av Volvo Lastvagnars nya batterimonteringsfabrik i Gent.

Efterfrågan på eldrivna lastbilar ökar nu snabbt på många marknader. En drivkraft är transportköpare som väljer att gå över till fossilfria transporter för att nå sina klimatmål. Volvo Lastvagnars eldrivna lastbilar kan täcka omkring 45 % av allt gods som transporteras i Europa idag.**

– Vi har sålt omkring 1 000 enheter av våra tunga eldrivna lastbilar och mer än 2 600 ellastbilar totalt. Vi räknar med att volymerna kommer att öka betydligt under de närmsta åren. Till 2030 ska minst 50 procent av de lastbilar vi säljer globalt vara elektriska, säger Roger Alm.

Volvo Lastvagnars sex eldrivna lastbilar täcker många olika transportbehov, allt ifrån stadsdistribution och sophantering till regionala transporter och bygg- och anläggningstrafik. 

*Bruttokombinationsvikt (GCW)
** Enligt Eurostats statistik ”Road-Freight Transport by distance” (2018) uppgick transportsträckan för 45 % av alla varor som skickades i Europa med vägtransport till kortare än 300 km.

För mer information, kontakta:

Susanne Frödin
PR- och informationschef
Volvo Lastvagnar Sverige
Telefon: +46 31 322 08 20
E-post: susanne.frodin@volvo.com

Relaterad information

Volvos sortiment av eldrivna maskiner hos Swecon

#ChangeStartsHere